Cine se poate pensiona în 2024 după noua lege a pensiilor
În urmă cu câteva zile, autorităţile au început discuţiile pe marginea unei noi legi a pensiilor, iar aceasta ar urma să vină cu numeroase noutăţi în ceea ce priveşte sumele oferite seniorilor, vârsta de pensionare sau stagiul minim de cotizare.

- În România există aproape cinci milioane de pensionari.
În România există aproape cinci milioane de pensionari, indiferent că vorbim despre pensionari pentru limită de vârstă, pensionari care s-au pensionat în mod anticipat sau pensionari care s-au pensionat pe caz de boală.
Iar toate aceste persoane sunt vizate de noile schimbări care ar urma să fie aduse de legea pensiilor ce se pregăteşte să fie adoptată de autorităţi şi care ar urma să producă efecte inclusiv pe termen mediu sau lung.
Ce bărbaţi se pot pensiona în 2024
Noua lege a pensiilor nu aduce schimbări semnificative în ceea ce priveşte pensionarea bărbaţilor. Sau cel puţin în ceea ce priveşte vârsta de pensionare a bărbaţilor. Pentru bărbaţi continuă să se menţină vârsta de pensionare de 65 de ani, astfel că în 2024 ar urma să se pensioneze cei născuţi în 1959.
- Care va fi cea mai mică pensie din România din 2024. Ministrul Muncii a anunţat că unele indemnizatii vor creste...
- Românii care vor avea pensia dublată în 2024. Salt de la 1.100 de lei la 2.000 de lei
- Cum să verifici un dezvoltator imobiliar înainte de a cumpăra un apartament nou?
- Cum să stabilești prețul corect pentru locuința ta: Ghidul complet pentru vânzători
- Topul Forbes al miliardarilor, mai mare ca oricând. Şase dintre bogaţii lumii sunt români
Însă este evident că cei care ar urma să iasă la pensie, ar urma să încaseze o pensie majorată, după cum autorităţile au decis ca pensia să crească de la 1 ianuarie 2024 cu cel puţin 13,8%, existând speranţa ca pensiile să fie majorate cu sume şi mai mari.
Femei care se pot pensiona în 2024
Spre deosebire de bărbaţi, femeile încă au posibilitatea să se pensioneze la o vârstă mai fragedă. Pentru 2024 vorbim în general despre femeile care au undeva între 62 şi 63 de ani şi care s-au născut undeva în intervalul noiembrie 1961 - august 1962.
În plus, în anumite condiţii, femeile pot scădea şi mai mult vârsta la care se pensionează. Vorbim aici, de exemplu, despre femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani. Aceste femei beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La această reducere se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.
Acte necesare la dosarul de pensionare
După cum ne-am obişnuit în România, pentru a depune dosarul prin care solicitaţi ieşirea la pensie trebuie să adunaţi o mulţime de acte. Vorbim despre cererea pentru înscrierea la limita de vârstă, carnetul de muncă, adeverinţe sau alte acte prevăzute de lege (dacă este cazul), livretul militar (dacă este cazul), diplomă de studii universitare, etc.
În anumite cazuri este nevoie şi de alte documente precum cele care să ateste munca în condiţii speciale sau deosebite, creşterea copiilor, în cazul femeilor, sau documente de recunoaştere a studiilor efectuate şi terminate în străinătate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰