Antena Meniu Search
x

Video Cine sunt cei 100.000 de români care vor primi măriri de 10%. PSD propune majorări la încă 400.000 de bugetari, dar PNL se opune: "Pomană electorală"

Cine protestează, primeşte. Guvernul anunţă cu fast creşteri salariale de 10 la sută pentru 100.000 de bugetari cu venituri mici. PSD plusează şi promite majorări pentru jumătate de milion de angajaţi la stat. "Populism şi pomeni electorale", îşi acuză liberalii colegii de coaliţie. Sindicaliştii spun că măririle sunt, de fapt, umilitoare. Pentru că nu sunt printre categoriile ce vor beneficia de bani în plus, poliţiştii ameninţă că nu vor mai păzi secţiile de votare la alegeri. 

de Redactia Observator

la 22.05.2024 , 20:13

Chiar înainte de alegeri, PSD vrea să liniştească apele şi să majoreze cu 10 la sută salariile a jumătate de milion de bugetari. A făcut chiar simulări, iar impactul ar fi de 6 miliarde de lei, în condiţiile în care gaura bugetară se adânceşte periculos. 

Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului: Nu cred că trebuie să venim în campanie cu abordări populiste şi să le dăm oamenilor speranţe. Nu cred că vom ajunge la o pomană electorală. Oamenii au demnitatea lor. Nu se lasă cumpăraţi cu asemena decizii. 

Mircea Coşea, profesor de economie: Măsura de plată a acestor facturi vor apărea imediat, prin prelungirea acestei practici de a se împrumuta, dar mai ales prin revizuirea sistemului fiscal, prin impozite şi taxe. 

Vezi și

Impactul bugetar este de peste 1 miliard de lei

PNL este de acord doar cu majorările anunţate deja de Guvernul Ciolacu. Proiectul ar urma să fie votat mâine, în sedinţa executivului. 10% ar urma să primească 100.000 de bugetari - muzeografii, bibliotecarii, angajaţii de la Registrul Comerţului, din primării, dar şi de la Guvern. Impactul bugetar este de peste 1 miliard de lei.

Marcel Ciolacu, premierul României: Vorbim de majorări de 5 și 5% categoriilor care nu au primit, celor care au venituri foarte mici. Din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanțelor, Guvernul României atât își permite. 

Bugetarii spun că au cerut măriri de cel puţin 20%, iar creşterile anunţate sunt praf în ochi. Pentru muzeografi, de exemplu, salariul va fi mai mare cu 200 de lei net, în două etape. 

George Balaci, sindicat muzeografi: Putem să o numim ordonanţa ruşinii din punctul nostru de vedere. Grevă, deja se strâng semnături pentru grevă. Întâi Cenuşăreasa culturii, muzeele şi bibliotecile sunt cultură de gradul 2 prin tratamentul guvernului. 

Poliţiştii amenință că nu vor păzi secțiile de vot la alegeri

Pentru că nu se regăsesc pe lista majorărilor, alături de militari şi angajaţii din Educaţie, poliţiştii amenință că nu vor păzi secțiile de vot la alegeri. 

Mircea Coşea, profesor de economie: Acum noi asistăm la un şantaj - asta e cuvântul - pe care anumite categorii socio-profesionale îl practică înaintea alegerilor. Este un moment în care presiunea pe Guvern este din ce în ce mai mare. Dorinţa de a acapara mai multe voturi face ca să apară concesii pe care în alte condiţii nu le-ar fi acceptat. 

România are 1,2 milioane de bugetari, iar 64% din posturi se regăsesc în administraţia publică centrală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri economice » Cine sunt cei 100.000 de români care vor primi măriri de 10%. PSD propune majorări la încă 400.000 de bugetari, dar PNL se opune: "Pomană electorală"