Antena Meniu Search
x

Video Cine sunt românii care vor fi plătiţi doar cu tichete, în loc de bani. Oamenii sunt revoltaţi: "Se pierd din bani"

Bonele, zilierii, menajerele sau cei care lucrează cu ziua în agricultură vor fi plătiţi cu tichete în loc de bani. Voucherele vor fi în valoare de 15 lei, doar că angajaţii vor rămâne în mână cu mai puţin de atât. În plus, va fi un du-te vino continuu la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de muncă, atât pentru angajatori, câţi şi pentru cei care prestează activităţile casnice.

Alin Stan
de Alin Stan

la 09.11.2023, 17:20

Vezi și

Dan lucrează în construcţii de mai bine de 15 ani. Câştigă în jur de 200 de lei pe zi şi crede că prin noua lege va pierde timp şi bani. "Stau să mă duc de fiecare dată sa-mi iau tichetul. Pentru mine este peste mână. Consum motorină, şi pierd şi ziua respectivă. Se pierd din bani. Mie nu mi se pare ceva avantajos. Plus de asta să plătesc şi la stat", spune Dan, muncitor.

Autorităţile speră că aşa vor combate munca la negru

Bonele, menajerele şi zilierii nu vor mai fi plătiţi în bani începând de anul viitor, ci în tichete. Valoarea acestuia este de 15 lei, însă prestatorul va lua mai puţin, circa 12 lei. Restul banilor se vor duce la stat. Cei care au nevoie să angajeze zilieri - bone, menajere, grădinari- vor fi nevoiţi să meargă la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. De acolo vor putea cumpăra tichetele. Vor avea obligaţia să-i plătească pe cei care prestează activităţi casnice doar prin intermediul acestor vouchere. Ulterior, şi zilierii vor face acelaşi drum: se vor duce la agenţie să încaseze banii pe ele, după ce statul a oprit taxele pentru asigurări sociale.

Autorităţile speră să descurajeze munca la negru. "Legea ne dă posibilitatea celor care prestează munci casnice să lucreze într-un cadru de legalitate şi în acelaşi timp să beneficieze de asigurările sociale, de dreptul la pensie sau şi de asigurările de sănătate. Impozitarea este cu 50% mai mică faţă de alte munci", a declarat Raul Giuglea, Ministerul Muncii. Angajatorii critică măsura şi spun că asta va duce la o creştere a prețurilor pentru aceste servicii.

"Este o măsură care s-ar putea să încurajeze şi mai mult munca la negru. După ce că nu găsim oameni cu care să lucrăm, s-ar putea ca oamenii să spună: domnule, a scăzut ziua de muncă, nu mai vin", a declarat Dan Radu, fermier. "Dacă într-un sat unde fermierul are nevoie de forţă de muncă el trebuie să se ducă la oraş ca sa-şi obţină tichetul, asta demonstrează incapacitatea statului de a controla munca la negru. În loc să ne aplecăm asupra legislaţiei şi să mergem pe contracte de muncă temporare", a declarat Horaţiu Raicu, BNS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Cine sunt românii care vor fi plătiţi doar cu tichete, în loc de bani. Oamenii sunt revoltaţi: "Se pierd din bani"