Antena Meniu Search
x

Video Ciobanii se pregătesc deja de Paşte: Pentru că vremea a fost prea caldă, mieii s-au născut mai devreme decât de obicei. Cât va costa carnea de miel în acest an

În toată ţara ciobanii se pregătesc deja de Paşte. Asta pentru că vremea caldă a făcut ca mieii să se nască puţin mai devreme decât de obicei. Primii miei fătaţi în acest an cântăresc deja peste 10 kilograme, iar preţul lor va fi pe măsură din cauza scumpirilor din ultima perioadă. 

de Redactia Observator

la 28.01.2023, 10:02

Vezi și

Iarna blândă a făcut ca primii mei să apară deja. La stânele din Mureş miei cântăresc chiar şi 10 kilograme. Hunor are 150 de oi şi jumătate dintre acestea au fătat deja. 

Hunor Balint - cioban: Iarna asta a fost blândă. Cred că aşa iarnă n-a fost în ultimii 50 de ani. Ca primăvara a fost. Au început să fete din 10 ianuarie. Au fătat mai încet, câte una, câte două, după aceea am avut şi 10 şi 8. De ieri dimineaţa am avut 13. 

Preţul cărnii de miel va creşte anul acesta. Iar asta pentru că toate preţurile au explodat în ultimele luni, inclusiv cel al cerealelor şi nutreţurilor.

Hunor Balint - cioban: Toate s-au scumpit. Combustibilul, inputrile, tot. Deci nu cred că o să scadă preţul la miel. Eu le cresc cu ingrediente naturale, cu fân, cu otavă, cu porumb, cu grâu, nu cu concentrate, cu granule. 

Kodo Istvan, din satul Păsăreni, are peste 200 de miei fătaţi şi spune că până la Paşte animalele vor ajunge să cântărească aproape 30 de kilograme. Mieii vor fi mai graşi anul acesta, dar clienţii se aşteaptă şi la preţuri mai mari. Unii sunt dispuşi chiar să renunţe la tradiţionalul miel de Paşte.  

Client: Categoric ne aşteptăm, ca şi totate preţurile care au crescut în ultimul timp, aşa şi acesta.

Reporter: O să cumpăraţi mai puţin?

Client: Poate mai puţin pentru noi... sau o să renunţ. 

Momentan, preţul cărnii de miel porneşte de la 20 lei kilogramul în viu şi 40 de lei tranşat. În măcelării şi supermarketuri carnea ar putea ajunge până la 65 de lei kilogramul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Ciobanii se pregătesc deja de Paşte: Pentru că vremea a fost prea caldă, mieii s-au născut mai devreme decât de obicei. Cât va costa carnea de miel în acest an