Comisia Europeană sprijină reformele din România. 13 proiecte au fost aprobate, în cadrul IST
Comisia Europeană a aprobat 13 proiecte care vor sprijini eforturile de elaborare și punere în aplicare a reformelor din România, menite să stimuleze creșterea economică.
În total, 226 de proiecte care se vor derula în cele 27 de state membre au fost aprobate, iar aceste acţiuni de sprijin se realizează în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST) şi vor dispune, în 2021, de un buget total de 102,6 milioane de euro pentru promovarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale în Uniunea Europeană.
În cazul României, Comisia va sprijini 13 proiecte în domenii precum elaborarea şi coordonarea politicilor, planificarea strategică şi bugetară, sustenabilitatea investiţiilor publice, îmbunătăţirea legislaţiei fiscale şi a respectării obligaţiilor fiscale, transformarea digitală şi tranziţia ecologică. De asemenea, Instrumentul de sprijin tehnic (IST) va construi capacităţile pentru implementarea Planului de Redresare şi Rezilienţă. Printre noile proiecte adoptate, în cazul României, se numără sprijinirea procesului de transformare digitală a administraţiei publice, monitorizarea implementării planului energetic naţional şi a celui de mediu, precum şi creşterea eficienţei finanţelor publice prin reforma sistemului de transferuri către bugetele locale.
„Reformele sunt necesare pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, consolidarea sistemelor de sănătate şi a sistemelor sociale şi educaţionale şi, în general, pentru sporirea rezilienţei statelor membre şi a părţilor interesate atunci când se confruntă cu provocări dificile şi crize globale. Instrumentul de sprijin tehnic este un instrument puternic care le poate permite statelor membre să realizeze reformele de care au nevoie pentru o creştere durabilă”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, citat de Agerpres.
IST este principalul instrument prin care Comisia Europeană oferă sprijin tehnic pentru reforme în țările membre ale Uniunii și este succesorul Programului de sprijin pentru reforme structurale (PSRS) prin care s-au realizat, din 2017 începând, peste 1.000 de proiecte de asistență. Reformele care pot beneficia de sprijin din partea IST includ, dar nu se limitează la: administraţia publică, guvernanţa, politicile fiscale, mediul de afaceri, sectorul financiar, piaţa forţei de muncă, sistemele de educaţie, serviciile sociale, asistenţa medicală, tranziţia verde - de exemplu "Valul de renovări ale clădirilor" - şi serviciile digitale. Consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative de a concepe şi a pune în aplicare reforme şi investiţii este esenţială pentru a stimula rezilienţa şi a sprijini redresarea.
IST se desfășoară în perioada 2021-2027 și are un buget mai mare, în valoare de 864 milioane de euro. În total, peste 60% din proiectele IST preselectate pentru 2021 sunt legate de punerea în aplicare a programelor de redresare şi rezilienţă, în timp ce 30 % se axează pe Pactul verde şi 44% pe tranziţia digitală.
Reforma, o prioritate a Guvernului
Ludovic Orban a declarat după adoptarea bugetului de stat de către Parlament că „anul 2021 trebuie să fie anul care să pună bazele relansării economice, a refacerii graduale a echilibrelor bugetare şi să permită creşterea calitătii serviciilor furnizate către cetătenii români şi creşterea pe bază realistă a veniturilor românilor”.
„Felicit coaliţia de guvernare şi majoritatea parlamentară PNL, USR-PLUS, UDMR pentru implicare şi pentru lucrul intens, în realizarea unui buget responsabil, precum şi colaborarea dintre Parlament şi Guvern, pentru adoptarea acestei legi fundamentale pentru evoluţia ţării noastre. Continuăm, impreună, planul de reforme şi dezvoltare început în 2020”, a mai scris preşedintele Camerei Deputaţilor pe Facebook.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰