Companiile românești domină Europa. Ce țări preferă
România are cea mai rapidă creștere economică din Europa în 2016 și, în ultimii doi ani, a fost depășită doar de Irlanda, arată o statistică a Comisiei Europene, publicată de Eurostat și Forbes. Rata șomajului este în scădere încă din 2014, iar costurile scăzute și piața accesibilă au încurajat investitorii să vină la noi în țară.
România are cea mai rapidă creștere economică din Europa în 2016 și, în ultimii doi ani, a fost depășită doar de Irlanda, arată o statistică a Comisiei Europene, publicată de Eurostat și Forbes. Rata șomajului este în scădere încă din 2014, iar costurile scăzute și piața accesibilă au încurajat investitorii să vină la noi în țară.
În același timp, companiile românești s-au bucurat de o perioadă de prosperitate, în care au reușit să se dezvolte și să își ducă afacerile și peste hotare. România are 63 de companii în topul primelor 500 din Europa Centrală și de Est în funcție de cifra de afaceri și este depășită doar de Polonia, Cehia și Ungaria, ocupând locul 4 în regiune. Firmele românești și-au consolidat poziții importante și în topul celor mai profitabile afaceri din Europa de Sud-Est, iar perspectivele de viitor sunt extrem de favorabile, mai ales pentru firmele de retail.
Un exemplu relevant este cel al companiei Arabesque, care din 2008 și până în prezent s-a extins pe piața din Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova, unde a deschis 23 de centre comerciale. O mutare importantă a fost reprezentată de achiziționarea rețelei BudMax, al treilea jucător de pe piața materialelor de construcții business-to-business din Ucraina.
Digitalizarea, „megatrendul” care a propulsat expansiunea companiilor
În era transformării digitale, companiile care și-au adaptat tehnologiile și au investit în inovare au reușit să facă performanță, să își crească profiturile de la an la an și să își forțeze competitorii să adopte și ei tactici performante, crescând astfel calitatea produselor și a serviciilor oferite.
Un top realizat de compania Deloitte în Europa Centrală și de Est, realizat în 18 state din Europa Centrală și Ucraina arată că digitalizarea este motivul pentru care tot mai multe companii reușesc să pătrundă pe piețele din străinătate. Acestea au acces ușor la date legate de modul cum funcționează piața, de comportamentul consumatorilor, precum și informații despre competitori și fluctuații ale economiei, astfel încât își pot pune la punct o strategie concretă, bazată pe cifre și date exacte.
„Dintre toate megatrendurile care influențează modul în care companiile concurează și rezultatele pe care le au în economiile globale și regionale, digitalizarea este cea mai puternică unealtă, cu cel mai mare potențial pentru a aduce schimbări pozitive. Niciunul dintre noi nu poate ignora că succesul continuu al economiei Europei Centrale este interdependent de strategiile digitale ale principalilor jucători de pe piață", susține Alastair Teare, CEO-ul Deloitte Central Europe.
Studiul Deloitte mai arată și că, în 2015, profiturile medii ale companiilor au crescut cu 3.5%, mai rapid decât în 2014, când creșterea era doar de 0.3%. Companiile care au avut cea mai rapidă creștere sunt cele din domeniul retail și transport, dar și cele din tehnologie, media și telecomunicații, în timp ce profiturile au scăzut în cazul firmelor care activează în domeniul energiei și a resurselor.
România, pe locul cinci în topul celor mai dinamice 5.000 companii din Europa
România se situează pe locul cinci în topul celor mai dinamice 5.000 de companii din Europa realizat de publicaţia americană Inc. În clasament apar 333 de companii din domenii ca retail, telecomunicații, media, logistică, IT, advertising sau transporturi, relatează Mediafax.
Pentru a intra în topul celor 5.000 de companii europene private cu cea mai rapidă creştere a afacerilor, o firmă trebuie să aibă sediul în Europa, să fie privată, independentă, orientată spre profit şi să fi generat un venit minim de 200.000 euro în 2011 şi de două milioane de euro în 2014.
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Ditty_about_summer
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰