Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video COMPARAȚIE. Cât costă o sticlă de suc de 2,5 L în România versus SUA: "La salariile de aici e o mare diferență"

Românii cumpără mai puţine băuturi răcoritoare. Vânzările de sucuri au scăzut cu 5% în primele trei luni din an. Introducerea taxei pe zahăr de către Guvern şi creşterea TVA au scumpit aceste produse, spun producătorii. Aceştia amenință că urmează tăieri de investiții și concedieri în sector. 

de Florentina Lazăr

la 02.08.2024 , 20:36

Litrul de suc s-a scumpit cu până la 25% în ultimul an, în timp ce băuturile în ambalaj la 2.5 litri au preţ dublu. De exemplu, într-un magazin alimentar, prețul unei sticle de 2,5 L de suc a crescut cu 5 lei față de anul trecut. Costul este identic și pentru băuturile carbogazoase, dar fără zahăr. Producătorul a majorat prețul cu aproape 20% după introducerea noii taxe, iar comerciantul a mărit adaosul.

"În România au crescut toate costurile în ultima perioadă. Toate serviciile au crescut, de la transport, la internet. În această perioada au fost și creșteri de salarii. Și acest lucru se reflectă în oret inevitabil", declară Gabriel Sandu, proprietar lanţ magazine alimentare.

Și berea fără alcool e mai scumpă

Vezi și

Și berea fără alcool e mai scumpă. Sticla de 330 de mililitri se vinde acum cu 7,5 lei, comparativ cu 5 lei anul trecut. "Prețurile din România sunt foarte mari, eu stau în California și la salariile de aici e o mare diferență. (Acolo sucul costă) un dolar, doi dolari", spune un român.

Pe acelaşi subiect

Creşterea preţurilor la raft face produsele mai puţin accesibile. Producătorii se plâng de vânzări scăzute. "Pe primele 2 trimestre vedem scăderi de 5% în volume, și aceste volume de fapt reprezintă adevărată unitate de măsură a impactului acestei măsuri de taxare suplimentară. Partenerii de materii prime, ambalaje, ingrediente până la partenerii comercianți, întreg lanțul de valoare a avut de suferit după introducerea acestei taxe", explică Alice Nichita, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare.

Taxa pe zahăr a adus bani în plus la buget

Taxa pe zahăr a adus bani în plus la buget. "Sunt adunați peste 1 mld. lei din această măsură, care este o măsură atât cu componentă fiscală, dar și pentru sănătatea populației", spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Românii consumă în medie 30 de kilograme de zahăr pe an, dublu faţă de media Uniunii Europene. Medicii avertizează că un consum ridicat de zahăr creşte riscul de obezitate, diabet zaharat de tip 2 şi boli cardiovasculare. Ţara noastră este a două cea mai mare piață din regiune pentru băuturi răcoritoare. Românii consumă în medie 215 litri de suc anual.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » COMPARAȚIE. Cât costă o sticlă de suc de 2,5 L în România versus SUA: "La salariile de aici e o mare diferență"