Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Compensarea facturilor la energie, o măsură de 2 lei. Ce sume li s-au scăzut românilor pe luna noiembrie

Mult lăudată de aleşi şi aşteptată cu sufletul la gură de români, compensarea facturilor se dovedeşte a fi o mare păcăleală. În cele mai multe cazuri, reducerea e nesemnificativă, de doar câţiva bani. Motivul e bine ascuns chiar in lege. Conditiile impuse nu pot fi indeplinite de prea multi consumatori. Aşa că in cele din urma sunt nevoiţi să plătească.

De Mădălina Chiţac la 28.12.2021, 19:21
Vezi și

25% dintre români nu vor primi nicio compensație pt că nu se încadrează în consum

După mai multe întârzieri, furnizorii de energie electrică au început să trimită facturile pentru luna noiembrie. Compensarea e însă infimă. Un consumator a primit o reducere de... 50 de bani! Altul de doi lei. În această situaţie sunt milioane de români. 

Așteptată că un colac de salvare, compensarea facturilor se dovedește a fi apă de ploaie. Datele arată faptul că 25% dintre români nu vor primi nicio compensație pt că nu se încadrează în consum. în timp ce 60% vor primi o reducere nesemnificativă, cuprinsă inbtre 1 leu și 2 lei. și doar 15% vor primi o compensație ceva mai mare, de aprox  30 de lei pe luna. 

Explicaţia? În cazul energiei electrice, compensaţia este condiţionată de prețul din contract. Cu tot cu taxe, tariful trebuie să fie mai mare de 0,68 lei/kWh. Numai că...

Pe acelaşi subiect

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Sunt multe contracte care au fost încheiate înainte de data de 1 iulie 2021, unele chiar înainte de 1 ianuarie 2021. Şi atunci preţurile care sunt în momentul de faţă în aceste contracte sunt sub 0,68 de lei/kWh. Nu vor beneficia de nicio compensaţie, indiferent cât consumă. 

Ion Lungu, preşedinte AFEER: Acesta a fost preţul mediu plătit de consumatori în luna decembrie a anului trecut şi s-a dorit să se producă o compensaţie, atfel încât preţul să nu fie mai mare decât preţul plătit de consumatori în luna decembrie a anului trecut. 

Client: La energie electrică...20-30 de lei. Am văzut, apare cu minus pe factură. Mi-aș fi dorit că prețul să fie unul corect, fără certificate verzi, fără tot felul de accize.

La gaze, e la fel. 

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Toţi consumatorii care au sub 0,125 de lei/kWh, preţul mărfii, nu vor beneficia de astfel de compensaţii. 

50% dintre clienţi sunt în această situaţie. 40% în schimb nu se încadrează în limita de consum. Astfel că doar 10% vor primi o compensare de până la 150 de lei pe lună. 

Client: Nu sunt compensate deloc. Cu o luna înainte ne-a venit 100 de lei și acum s-a scumpit cu 75 de lei. Diferența radicală, consumul fiind același. 

Client: N-am primit nicio compensare. În schimb, regularizarea ne-a dat peste cap. În mod normal plăteam până în 300-400, acum 2000 și ceva de lei am primit regularizare. 

Client: Nu am observat o compensare pe facturi încă, dar probabil că va fi. 

Cât despre plafonare, nici ea nu ajută momentan. La energie electrică, preţul s-a plafonat la 1 leu/kWh, iar la gaze la  0,37 lei/kWh. Numai că peste 75 % dintre consumatorii de energie electrică au în contracte preţuri mai mici de un leu. La gaze, plafonarea nu-i ajută pe 85% din consumatorii casnici. 

De la 1 ianuarie ar putea ajuta mai mult compensarea şi plafonarea, având în vedere că se anunţă chiar şi dublarea facturilor. Greul însă va începe din aprilie, când ajutoarele de la stat vor dispărea. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Compensarea facturilor la energie, o măsură de 2 lei. Ce sume li s-au scăzut românilor pe luna noiembrie