Consumul de fructe exotice e în creștere în România
Românii au prins gustul fructelor exotice. Strugurii, merele şi caisele sunt înlocuite cu kiwi, pomelo sau ananas. Cei care le consumă ştiu că acestea sunt bogate în vitamine, dar se plâng de preţurile mari.
Românii au prins gustul fructelor exotice. Strugurii, merele şi caisele sunt înlocuite cu kiwi, pomelo sau ananas. Cei care le consumă ştiu că acestea sunt bogate în vitamine, dar se plâng de preţurile mari. Doar anul trecut România a importat fructe în valoare de 650 de milioane de euro.
În hypermarketurile româneşti, comercianţii alocă tot mult mai mult spaţiu fructelor exotice faţă de acum câţiva ani, semn că cererea e din ce în ce mai mare.
Doar anul trecut, România a importat fructe în valoare de peste 650 de milioane de euro. O piaţă care a crescut cu 200 de milioane de euro în ultimul deceniu. Aproape două treimi din importuri sunt acoperite de banane şi portocale, dar creşterile cele mai mari vin de la avocado, ananas şi mango.
Cele mai multe fructe exotice se vând la bucată, pentru că au preţuri ridicate. De exemplu, pentru o papaya trebuie să scoatem din portofel în jur de 11 lei, pentru rambutan 22 de lei, iar dacă vrem un kilogram de fructe de cacao, trebuie să plătim 70 de lei.
Beneficiile sunt însă pe măsura preţului.
Beneficii pe care românii le-au descoperit şi la care nu mai vor să renunţe. Aşa că cererea a explodat nu doar în magazine, ci şi în restaurante, unde bucătarii testează combinaţii exotice. Salata de orez negru cu creveţi, mango şi sos de avocado e doar un exemplu.
În medie, un român mănâncă aproximativ 100 de kilograme de fructe şi produse din fructe pe an. La jumătate faţă de media europeană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰