Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Continuă scandalul produselor românești scoase de la raft: unii producători acuză pierderi uriașe și se plâng că nu sunt apărați

Scandalul produselor româneşti scoase de la raft continuă. Unii producătorii acuză Consiliul Concurenţei că nu le soluţionează plângerile şi că ţin partea marilor retaileri. De cealaltă parte, autoritatea, chemată în Parlament, se apără şi spune că oamenii nu au curaj să depună plângeri împotriva multinaționalelor. Cei care scot produsele autohtone de la raft riscă amenzi de 5% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de lege. 

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 08:49

Discuţiile s-au aprins la şedinţa comisiei economice de la Senat. Consiliul Concurenţei a fost chemat în faţa parlamentarilor pentru a lămuri delistările producătorilor români din supermarketuri. 

"Ne-am listat și am vândut niște produse dulci. Iar în decembrie 2023 retailerul a decis prelungirea contractului, ca în februarie să primim o notificare prin care acest contract a fost reziliat", a declarat Florin Ioniță, producător român.

Producătorii autohtoni acuză o atitudine abuzivă a marilor lanţuri de magazine

Vezi și

"Nu am primit un răspuns din partea retailerului, în schimb am rămas cu o pierdere de 300 de mii de lei", a declarat Florin Ioniță.

Pe acelaşi subiect

"Producătorii români sunt, de cele mai multe ori, în situația în care să fie abuzați, să fie discriminați din cauza acestui abuz de putere economică", a declarat Daniel Zamfir, deputat PS

Consiliul Concurenţei se apără şi susţine că, în ultimii doi ani, nu au avut suficiente probe pentru a interveni în apărarea producătorilor. Reprezentanţii retailerilor nu au participat la discuţie. 

"Sigur că putem interveni. Retailerii câștigă foarte mult din volume, nu câștigă din bucăți unitare... atunci se duc cât se poate de sus, cat le permite concurența" a declarat Dan Pascu, vicepreședinte la Consiliul Concurenței.

Delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import ar putea fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri. Ministerul Agriculturii pregăteşte şi măsura plafonării adaosului comercial la alimentele autohtone. O astfel de decizie ar aduce scăderi de prețuri între 8 şi 32%.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri economice » Continuă scandalul produselor românești scoase de la raft: unii producători acuză pierderi uriașe și se plâng că nu sunt apărați