Conturile de economii din programul Junior Centenar, pentru copii, sunt majoritatea goale
Conturile de economii ale copiilor sunt... goale. România are patru milioane de minori, dar nici pentru unu la sută dintre ei, părinţii nu au depus bani în contul "Junior Centenar".
Conturile de economii ale copiilor sunt... goale. România are patru milioane de minori, dar nici pentru unu la sută dintre ei, părinţii nu au depus bani în contul "Junior Centenar". Şi au trecut trei luni de la startul programului. Teoretic, este cel mai avantajos mod de economisire. Cu toate acestea, mulţi români spun că au uitat sau au găsit alte priorităţi financiare, ori nu au auzit de acest cont.
Din cele aproape 4 milioane de conturi de economii pe care statul le-a deschis pentru fiecare copil din România la începutul anului, doar 9.311 au fost alimentate cu bani. Asta înseamnă mai puţin de 1% din numărul total.
Mulţi părinţi nici măcar nu ştiu că au această opţiune.
Practic, prin acest program, părinţii care depun în cont cel puţin 1.200 lei pe an, primesc de la stat o primă de 600 lei, plus o dobândă de 3%, dublă faţă de cea oferită de bănci.
Astfel, după 18 ani, copilul ar avea în cont aproape 11 mii de lei doar din bonusuri, fără a pune la socoteală suma strânsă de familie.
Nu doar răbdarea le lipseşte, ci şi încrederea în stat.
Programul funcţionează simplu. Părintele trebuie să depună banii prin virament bancar, mandat poştal sau în numerar la trezorerie, într-un cont comun colector. La detaliile de plată va trece în mod obligatoriu numele şi CNP-ul copilului. Din contul comun, statul va împărţi banii în conturile individuale, în funcţie de codul numeric personal.
Până acum, bucureştenii au fost cei mai receptivi la programul Junior Centenar, cu 1.200 de conturi alimentate. Sunt urmaţi de părinţii din Hunedoara şi Argeş. În schimb, în Giurgiu, Bistriţa-Năsăud şi Tulcea, interesul este aproape zero.
Faptul că românilor nu le place să economisească se vede şi în statistici: trei sferturi nu-şi planifică banii şi nu pun nimic deoparte pentru pensii, educaţie sau urgenţe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰