Antena Meniu Search
x

Ce inseamna credite nebancare si ce rol joaca acestea in economie?

Diferenta majora dintre cele mai multe institutii financiare nebancare (IFN) si banci este ca cele din urma ofera atat credite, cat si servicii de depozitare a banilor. Astfel, o IFN poate acorda credite nebancare, insa, de regula, nu accepta si depuneri.

de Redactia Observator

la 16.08.2019, 16:11

Ce inseamna credite nebancare
Rolul creditelor nebancare în economie

Diferenta majora dintre cele mai multe institutii financiare nebancare (IFN) si banci este ca cele din urma ofera atat credite, cat si servicii de depozitare a banilor. Astfel, o IFN poate acorda credite nebancare, insa, de regula, nu accepta si depuneri. Actul Bank Holding Company din 1956 interzice de asemenea IFN-urilor sa detina banci subsidiare, insa acestea pot detine alte IFN-uri.

Acele IFN-uri care permit si depuneri sunt asigurate, functionand cu anumite restrictii, care se aplica doar acestei categorii. Deoarece in SUA mileniului trecut, acest fenomen de acordare de credite nebancare a luat amploare (aparand IFN-uri ale producatorilor de bunuri de consum si chiar de autoturisme), guvernul lor a decis sa restrictioneze acordarea de privilegii incepand cu sfarsitul anilor 1980.

Pe parcursul ultimelor doua decade, in special de la aparitia Crizei, sectorul industriei de credite nebancare a crescut in importanta, formandu-si o baza financiara stabila, care se reflecta si astazi, aparand mai multe IFN-uri, dar, totodata, pastrand si o conexiune solida cu sectorul bancar. Drept urmare, factorii de decizie politica, la nivel atat national, cat si global, au condus spre o mai buna intelegere a naturii si a rolului pe care il au creditele nebancare pe scena economica, precum si al impactului acestora asupra stabilitatii financiare.

Per total, piata de credite nebancare a jucat si inca joaca un rol important si multi-fatetat in economia globala, amortizand o buna parte din riscurile provocate de Criza financiara. Astfel, IFN-urile au acordat credite nebancare ca alternativa pentru multe firme si entitati economice, "punand umarul" la finantarea si sprijinul activitatilor acestora, participand astfel activ la cresterea economiei unei tari sau a unei regiuni. De asemenea, impactul social este notabil, aceste institutii necesitand un numar mare de angajati. De exemplu, Provident, in cei 13 ani de activitate, a acordat credite nebancare la peste 1 milion de clienti, cu o valoare totala de peste 1 miliard de Euro. Astfel, per total, contributia directa a Provident in economia Romaniei a fost de 301 milioane de Euro, pana la finalul lui 2017.

Alaturi de aceste realizari, Provident se mandreste, de asemenea, cu diverse campanii de constientizare in privinta educatiei financiare in Romania. Astfel, campania de Creditare Responsabila a fost realizata cu scopul de a creste nivelul de intelegere in randul consumatorilor de credite nebancare. Prin urmare, este esential ca fiecare client sa inteleaga care sunt responsabilitatile unui credit nebancar, atat ale companiei, cat si cele proprii. In plus, Provident a participat activ la sustinerea financiara a tinerilor, prin programe precum bursele stART, prin care 200 de tineri talentati, dintr-un total de 1.100 inscrisi, au beneficiat de burse anuale in valoare totala de 140.000 de Euro!

Mai mult, gestionarea fondurilor este o alta problema des intalnita la romani. In intampinarea acestui lucru, Provident a lansat sub umbrela Siguranta Financiara o platforma inovatoare de educatie financiara prin jocuri, denumita "Stii cu Banii".

In concluzie, putem observa cu usurinta cum institutiile financiare care acorda credite nebancare joaca un rol major in cresterea economiei unei tari. Datele de mai sus au fost preluate din raportul Comisiei Europene "Non-bank financial institutions: Assessment of their impact on the stability of the financial system" si de pe varianta romaneasca a site-ului Provident.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Ce inseamna credite nebancare si ce rol joaca acestea in economie?