Antena Meniu Search
x

Nouă lovitură pentru românii cu credite în lei. Cresc ratele, după ce Banca Naţională a majorat dobânda cheie la 2,5%.

Românii cu credite în lei primesc o nouă lovitură! Banca Naţională a majorat dobânda cheie la nivelul de 2,5 la sută pe an.

Vezi și

Românii cu credite în lei primesc o nouă lovitură! Banca Naţională a majorat dobânda cheie la nivelul de 2,5 la sută pe an. Este primul semnal că se vor scumpi creditele, spun analiştii. Cine are un împrumut Prima Casă va ajunge să plătească o rată lunară chiar şi cu peste 200 de lei mai mare faţă de până acum. În aceste condiţii, creditele cu dobândă fixă ar putea fi soluţia.

Decizia Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale de a majora dobânda de politică monetară la 2,5% va da peste cap socotelile românilor cu credite în lei. 

Lucian Isar: "La Prima Casă probabil că sunt cei mai expuşi. La un astfel de credit probabil că rata va creşte cu circa 300 de lei."

Dobânda cheie influenţează evoluţia indicelui Robor, cel în funcţie de care se calculează creditele în lei. Şi care a tot crescut în ultimul an. 

În 2016, rata pentru un credit Prima Casă era de 911 lei, la un ROBOR mai mic de 1%. În momentul de faţă, din cauza creşterii ROBOR la 2,54%, rata a crecut la 1.145 de lei. Potrivit estimărilor specialiştilor, dacă ROBOR atinge valoarea de 4%, atunci şi rata va creşte la 1.349 de lei.

Mugur Isărescu: "Sub nicio formă nu vrem să se ajungă acolo. De aia trebuie să dăm inflaţia în jos. Iei creditul Prima Casă, soldul iniţial şi spui că majorarea ROBOR-ului înseamnă o sută şi ceva de lei sau 200 de lei. Este o formă de a prezenta, dar în ţara asta nu sunt doar debitori cu Prima Casă."

Specialiştii au câteva sfaturi pentru cei care resimt povara tot mai mare a ratelor.  

Irina Chiţu, analist financiar: "Dacă se poate, să facă rambursări anticipate cât mai la începutul creditului, cu reducerea perioadei de rambursare. Dacă reuşim să dăm două rate în avans, mai la începutul creditului, se poate reduce chiar şi cu 10 luni, un an, perioada de rambursare."

Creditul ipotecar cu dobândă fixă ar putea fi alternativa fără surprize, spun specialiştii. Deşi, pentru un astfel de credit, şi dobânda şi avansul sunt mai mari, dispare grija legată de variaţia ratei lunare. 

Atenţie, însă, cu ce sumă vă împrumutaţi şi pe ce perioadă. Ar trebui să ne limităm la o rată care să nu depăşească 20% din veniturile lunare, ne sfătuiesc specialiştii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Nouă lovitură pentru românii cu credite în lei. Cresc ratele, după ce Banca Naţională a majorat dobânda cheie la 2,5%.