O nouă lovitură pentru ratele românilor. Robor a ajuns la 2,68%!
Românii cu credite în lei primesc o nouă lovitură. Indicele după care le sunt calculate ratele lunare a atins un nou maxim. Robor a fost calculat azi la 2,68, cea mai mare cotaţie din ultimii 4 ani.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Românii cu credite în lei primesc o nouă lovitură. Indicele după care le sunt calculate ratele lunare a atins un nou maxim. Robor a fost calculat azi la 2,68, cea mai mare cotaţie din ultimii 4 ani. Asta înseamnă că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, împrumutaţii la bănci plătesc cu peste 200 de lei mai mult.
Într-o singură zi, indicele Robor a ajuns de la 2.54% la 2.68%. Creşterea este spectaculoasă şi pare de neoprit. Se traduce automat prin rate mai mari pentru cei care au credite în lei. Cei împrumutaţi prin programul Prima Casă plăteau, anul trecut pe vremea asta, o rată de 933 de lei la un credit de 225 de mii de lei. Acum, aceeaşi rată este mai mare cu 233 de lei. Analiştii avertizează însă că până la finalul anului Robor ar putea creşte mult mai mult.
Irina Chiţu, analist financiar: "Daca ar ajunge la 4% ar insemna o creştere în plus cu încă 200 de lei. Ca un alt sfat este sa puna de-o parte 3-5 rate pentru perioadele in cre rata va creste."
În acest moment, Robor afectează ratele românilor care au credite cu dobândă variabilă. Proiectul de lege care prevede plafonarea dobânzilor, aflat în dezbaterea Parlamantului, ar putea stopa creşterea indicelui.
În cadrul forumului iniţiat de Intact Media Group pentru plafonarea dobânzilor, susţinătorii acestui proiect au arătat că adoptarea lui i-ar scăpa pe românii cu credite în lei de grija fluctuaţiilor. Iar cei care au apelat la IFN nu ar mai fi în situaţia să plătească dobânzi care pot ajunge şi la 3000%.
Viorel Ştefan, vicepremier: "Statele europene, 14 din statele membre, au o astfel de reglementare, în SUA exista o astfel de reglemenatre si nu putem sa spunem ca in Romania avem pretentia unei economii de piata mai dezvoltate decat in statele de referinta."
Contestatarii proiectului spun însă că plafonul nu trebuie sa aibă o valoare fixa, ci trebuie diferenţiat în funcţie de tipul de credit.
Proiectul privind plafonarea doânzilor a fost avizat de Comisiile reunite ale Senatului, cea economică, juridică şi de buget finanţe, iar acum este în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Camera Deputaţilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰