Antena Meniu Search
x

Nouă criză financiară, avertismentul specialiştilor BNR. Primele semne pe piaţa imobiliară

Puneţi bani deoparte pentru zile negre şi nu vă îndatoraţi prea mult! O criză va veni cu siguranţă, avertizează specialiştii BNR! Euro ar putea creşte, la fel şi dobânzile. În plus, ne apropiem de o nouă bulă imobiliară.

Vezi și

Puneţi bani deoparte pentru zile negre şi nu vă îndatoraţi prea mult! O criză va veni cu siguranţă, avertizează specialiştii BNR! Euro ar putea creşte, la fel şi dobânzile. În plus, ne apropiem de o nouă bulă imobiliară. De doi ani, locuinţele se scumpesc pe zi ce trece. Chiar şi cu 100 de euro metrul pătrat, în doar câteva luni. Preţurile vor continua să se majoreze şi în 2019.

Specialiştii de la BNR spun că o criză tot va veni, dar nu se ştie când. În 2008 - 2009, românii s-au împrumutat extrem de mult. Nu au mai plătit ratele, băncile s-au zguduit, iar piaţa imobiliară s-a prăbuşit. Sunt semnale de criză în România şi acum creditele în rândul populaţiei au atins cote istorice. Se dau foarte uşor, iar preţurile pe piaţa imobiliară sunt într-o continuă creştere.

Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR: Oamenii se supraextind cu creditele pe care le iau şi din dorinţa de a trăi astăzi mai bine şi nu au răbdare. Aici riscăm să intrăm în situaţii tensionate. Nu se poate evita asta, va veni (n.r. o criză), sigur!

Pe piaţa imobiliară se văd deja primele semne. De la începutul anului, în medie, un metru pătrat în Capitală  s-a scumpit cu aproape o sută de euro, o creştere uriaşă pentru câteva luni. Şi preţurile vor mai urca. 

Rafaela Nebreda, analist imobiliar: Cam sunt în jur de sub 10%, 9 şi puţin. Nu e sustenabil. La modul că nu e normal să crească în fiecare an câte 10%. 

O adevărată explozie a preţurilor are loc în Cluj Napoca, unde un metru pătrat a ajuns să coste şi 1.500 de euro. Un apartament de 49 de metri pătraţi se vinde cu 140.000 de euro. 

În continuare, cererea pentru locuinţe e foarte mare. În Constanţa a crescut cu 12% faţă de anul trecut, în Cluj  - cu 24%, iar în Iaşi cu 42 de procente. Doar în Bucureşti cererea s-a mai temperat. Cu toate că salariile s-au majorat în ultimul an, experţii recomandă prudenţă. Nu vă îndatoraţi la bănci mai mult de 30-40% din veniturile lunare. Există riscul ca dobânzile să crească cu 2-3%. 

Claudiu Cazacu, analist economic Cred că oriunde ne uităm: şi în România, şi în Europa, Statele Unite trebuie să fim conştienţi că dobânzile sunt pe trend de creştere şi asta înseamă că vor veni condiţii mai restrictive. Adică va fi probabil o rată mai mare.

În 2019 şi euro va în creşte până la cel puţin 4 lei şi 70 de bani, spun analiştii. Leul va fi tot mai slab. 

Claudiu Cazacu, analist economic: Ce aş putea spune este ca am putea depăşi nivelul de 4.70 într-un scenariu sever, dar cât de sus depinde extrem de mult de gravitatea contextului extern.

BNR chiar se pregăteşte să pună frână creditării. Va fi impus un grad de îndatorare mai mic pentru împrumuturi. De pildă, românii nu vor mai avea acces la credite Prima Casă mari, cu rate lunare care să depăşească 40% din venit. Proiectul ar urma să fie prezentat săptămâna viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Nouă criză financiară, avertismentul specialiştilor BNR. Primele semne pe piaţa imobiliară