Antena Meniu Search
x

Video Criza locurilor din cimitire. Un loc de veci se vinde în România și cu 6.000 de euro

Locul de veci a devenit un lux pe care puţini şi-l permit. Marile oraşe se confruntă cu o criză: sunt prea multe decese şi prea puţine locuri, un lucru de la sine înțeles dacă ne uitam pe statisticile care arată că avem mai mulţi bătrâni decât tineri. Cei care au avut norocul să moştenească un loc de veci vor să profite de moment şi le scot la vânzare chiar şi cu câteva mii de euro. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 26.01.2023, 08:04

Vezi și

În cele 5 cimitire din Iași, administrate de municipalitate, mai sunt doar puţin peste 600 de locuri de veci disponibile. Un număr extrem de mic, dacă ţinem cont că zilnic au loc în jur de 7 înmormântări. Aşa a devenit vânzarea locului de veci o afacere.

Vânzător: "Avem un loc de veci în Cimitirul Eternitatea." 

Reporter: "Ce preţ are?"

Vânzător: "3.900 de euro."

Pe acelaşi subiect

Vânzător: "Este o criptă, cu două locuri pe verticală, cu monument funerar, cu gărduţ, cu o măsuţă cu băncuţă. Este chiar la alee, primul de lângă alee. Intenţia nu a fost să fac o afacere cu locul ăsta de veci, intenţia este să îl dau cuiva care are nevoie de el, pentru că nouă nu ne mai trebuie."

Locurile de veci, un lux pentru famiile celor morți

Clara Mihociu, reporter Observator: "În Iaşi, cele mai scumpe locuri de veci scoase la vânzare de cei care le-au concesionat sau le deţin, se află aici, în Cimitirul Eternitatea. Preţurile variază în funcţie de parcela pe care se află, dacă se află acces cu maşina, dacă există un monument funerar mai nou, sau în funcţie de dimensiunea acestuia, şi chiar şi în funcţie de cât de aproape se află înhumată o personalitate. Astfel, un singur loc de veci aici poate depăşi chiar şi 6.000 de euro."

Monica şi-a pierdut tatăl în urmă cu doi ani. Şi acum îşi aminteşte cât de greu i-a fost să găsească atunci un loc de veci pentru el. 

Monica: "Locurile de veci chiar se găsesc greu. Am căutat iniţial în zona noastră, Dumbrava - Lunca Cetăţuii. N-am găsit sau preţurile erau. Am fi vrut două locuri să fie cumva toată familia la un loc, dacă tot l-am luat, dar nu s-a putut."

Ce spun autoritățile din marile orașe?

În Iaşi, locurile de veci sunt proprietatea cuiva doar în situaţii excepţionale. Cele mai multe sunt doar locuri concesionate pe o perioada de 7 sau 90 de ani. Aşa ca cei care le vând, comercializează, de fapt, dreptul de concesiune.

Laurentiu Ivan director Servicii Publice Iaşi: "Nu există o problemă în a se atribui, pentru concesionare, un loc de veci în situaţii de urgenţă, adică în caz de deces, în cazul unei boli care duce iminent la deces sau în cazul persoanelor cu vârstă înaintată. Preţul este stabilit de Consiliul Local, încă din anul 2010, şi este de 650 de lei, la nivelul oraşului Iaşi."

În prezent, în Iaşi există 90.000 de locuri de veci, iar în viitor se ia în calcul înfiinţarea unui nou cimitir.

Situația este similară şi la Cluj. 

Iulia Perșa, purtătoare de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca: "Se plăteşte o taxă de concesiune de 100 de lei pe metru pătrat, pe 20 de ani. Se concesionează de către Primărie către persoanele fizice."

Anunţurile la Mica Publicitate arată ca locurile de veci se scot la vânzare chiar şi cu 6500 de euro, deşi dreptul de concesiune nu depăşeşte nici acolo câteva sute de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Criza locurilor din cimitire. Un loc de veci se vinde în România și cu 6.000 de euro