Criză de ospătari pe litoral. Angajaţii fără experienţă învață meserie pe nervii turiștilor
Ospătarii bine pregătiţi sunt pe cale de dispariţie în România. Şi asta pentru că mulţi aleg să plece în alte ţări pentru salarii mai mari. Aşa se face că pe litoral în plin sezon, este criză de personal.
Ospătarii bine pregătiţi sunt pe cale de dispariţie în România. Şi asta pentru că mulţi aleg să plece în alte ţări pentru salarii mai mari. Aşa se face că pe litoral în plin sezon, este criză de personal. Ca să îşi poată ţine afacerile deschise, mulţi manageri de hoteluri şi restaurante fac, pe pielea turiştilor, compromisuri.
Pe nisip sau în mare, turiştii nu s-au speriat de nori. Litoralul a fost şi astăzi plin.
Iar după atâta distracţie vine ora mesei. Un alt moment de relaxare, în care toată lumea ar trebuie să-şi încarce bateriile.
Lasă de dorit calitatea, modul cum se prezintă faţă de clienţi, spune unul dintre turisti.
În întreaga ţară, hotelurile și restaurantele au nevoie rapidă de 50.000 angajați. O problemă cu care se confruntă întreg litoralul. Patronatele spun chiar că peste 10% din unitățile comerciale nu sunt deschise din această cauză.
Mohammad Murad - preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc:
Sunt probleme reale. Nu sunt oameni. Nu avem forţa de muncă necesară pentru a face servicii de calitate. Ca atare, noi acum angajăm orice persoană, nu avem timp suficient pentru pregătire.
Iar asta văd zi de zi toţi turiştii. Angajaţii fac şi ei ce pot - unii au prins meseria din zbor. Andreea, de exemplu, este chelner de un an, iar cu un zâmbet, greşelile îi sunt iertate de clienţi.
La o altă terasă, Marian ne face o demonstraţie ca la carte.
Se marchează locul cu farfuria suport. Trebuie să fie jumătate de centimetri mai departe de margine. Cuţitul în dreapta, cuţitul de peşte... Paharele, la vârful cuţitului. Pentru servirea băuturii, clientul întotdeauna trebuie să vadă eticheta. Se toarnă pe partea dreaptă, cu eticheta către client, explică tânărul.
Dar aceasta este deja o altă discuţie. Turiştii se plâng că multor angajaţi le lipsesc chiar noţiunile de bază şi, mai ales, amabilitatea.
De vină ar fi însă şi salariile. Pe litoral au loc de muncă doar câteva luni, pe câteva sute de euro, în timp ce din străinătate, ofertele curg.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰