Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cu cât ar urma să crească pensiile şi alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2022

Guvernul a aprobat majorarea alocațiilor copiilor, a pensiilor, dar şi acordarea unei indemnizaţii suplimentare persoanelor cu handicap. Măsurile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Economiştii spun că, deşi bineveniţi, banii nu vor acoperi creşterile de preţuri la gaze, energie, combustibili si alimente.

de Mădălina Chiţac

la 15.12.2021 , 20:42

De la 1 ianuarie 2022 avem parte de noi majorări de venituri. Cresc, în primul rând, alocațiile, pensia minimă se majorează de la 800 la 1000 de lei. Punctul de pensie crește cu 10 procente, la fel și venitul minim pe economie, tot cu 10 procente. 

Marea problemă e că aceste creșteri abia dacă acoperă rată inflației care a ajuns la un nivel record. Pentru luna octombrie este de aproape 8%, iar economiștii spun că, până la final de an, rata inflației se va apropia de 10 procente. 

Mai exact, alocaţiile pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani vor ajunge la 243 de lei de la 214 lei. Iar cele pentru copiii de până în doi ani la 600 de lei. O creştere de 173 de lei. 

Vezi și

''Întotdeauna un ban în plus este binevenit.'' 

Pe acelaşi subiect

''Nu se simte foarte mult alocația ei nici acum, deci cu siguranță n-o să se simtă nici atunci în mod deosebit. Poate dacă ar fi o triplare, m-aș baza și eu puțin pe banii ei.'' 

Punctul de pensie creşte de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. O diferenţă de 144 de lei, bani care abia îţi ajung să plăteşti o factură, asta dacă ai fost chibzuit şi n-ai consumat prea mult. Chiar şi aşa, pentru vârstnicii cu pensii mici orice ban în plus e binevenit.

''10 milioane. Cum vă descurcați?

Iau ce pot și eu. Câte puțin..să trăim, de azi pe mâine.''

''V-ar ajuta 10% în plus la pensie? 

Da, sigur că da. Am muncit la Conservator 38 de ani.'' 

Mai mulţi bani vor primi şi persoanele cu dizabilităţi

Salariul minim brut ajunge şi el la 2.550 de lei.  Mai mulţi bani vor primi şi persoanele cu dizabilităţi. În plus, pentru ele se introduce a 13-a indemnizaţie. Sumele variază în funcţie de gradul de dizabilitate şi sunt cuprinse între 60 şi 350 de lei. 

Aceste măsuri nu-i vor lăsa însă pe salariaţi sau pensionari cu prea mulţi bani în plus. 

Adrian Mitroi, profesor economie: Absolut necesare aceste creșteri, mai ales că ele sunt tardive, vin după un an de inflație și nu uitați că a fost o păsuire a acestor creșteri. 

Valentin Ionescu, Comisia de Prognoză: În termeni reali, va fi o creștere destul de mică. 

Anul acesta s-au scumpit de la alimente, servicii şi până la combustibili. Toate înghit creşterile aprobate de guvernanţi.  Ministrul Muncii a mai anunțat că peste 120 de zile guvernanții vor prezenta un calendar privind recalcularea pensiilor. Marius Budăi a refuzat să spună însă care este planul privind modificarea punctului de pensie în viitorul apropiat.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Cu cât ar urma să crească pensiile şi alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2022