Antena Meniu Search
x

Video Cu cât crește factura la energie dacă ținem aerul condiționat deschis toată ziua

Canicula din aceste zile ne poate dubla sau chiar tripla factura de energie. Vom plăti în funcţie de cât de mult ţinem în priză aerul condiţionat, dar şi de temperatura pe care o setăm la acesta. Pe măsură ce consumul e mai mare, preţul plătit de consumatori creşte şi el: întreaga cantitate de energie este tarifată la plafonul maxim impus de lege, adică 1,3 lei pe kWh. 

de Redactia Observator

la 11.06.2024 , 08:32

Temperaturile ridicate ne fac să ţinem aerul condiţionat non-stop în priză: "Între 19 şi 21. Cam asta-i temperatura. Dar depinde de momentul zilei. Seara, 21-22, ziua, când e foarte cald, 19""Doar anumite intervale, seara şi dupa amiaza, când e foarte cald", "Cu cât bani mai puţin şi e mai mare diferenţa, ajungi să consumi foarte mult curent, multă lume nu face şi după se vaită că a plătit o groază la AC", au declarat câțiva români.

Factura de electricitate poate să crească şi de câteva ori, pe perioada verii. Un aparat de aer condiţionat consumă, în medie, 1,5 kW pe oră. Dacă funcţionează 10 ore pe zi, asta înseamnă un consum lunar suplimentar de 450 de kWh. Adică 585 de lei în plus la factură. Asta la un preţ de 1,3 lei pe kWh, adică atât cât plătim dacă într-o lună consumăm mai mult de 255 de kWh.

"Logic ar fi fost ca un număr de kW, aşa numitele nevoi energetice minimale să fie acoperite la un preţ foarte jos. Poate chiar un nr de kW gratuit pentru consumatorii vulnerabili. 14.15 Cei mai vulnerabili sunt cei care locuiesc toată ziua acasă. Vorbim de pensionari, de mame cu copii care stau acasă", explică Corina Murafa, expert energie.

Vezi și

Cum scădem consumul de energie

Specialiştii vin cu câteva sfaturi care ne-ar putea ajuta să scădem consumul de energie, cu tot cu aerul condiţionat în priză. O primă soluţie: să controlăm aparatul direct de pe telefonul mobil, când nu suntem acasă. "Poţi să-ţi porneşti aerul când eşti în drum de la birou spre casă. Poţi să setezi temperatura acestuia, poţi să foloseşti aplicaţia de pe telefon ca pe propria telecomandă a aerului condiţionat. Se poate face programare simplă, pornit/oprit. Toate funcţiile esenţiale le poţi programa de pe device. Va consuma mai puţin decât dacă îl forţezi în anumite perioade", spune Laurențiu Brutaru, reprezentant magazin.

Esenţială e şi temperatura setată. Fiecare grad în minus ne va aduce un consum mai mare. "Pe cât posibil să nu dăm temperatura foarte scăzută. În momentul respectiv, el consumă mai mult. Să îl setăm pe o treaptă mai mare, pe un 22 de grade. Şi el să răcească mai încet temperatura. Importantă e şi mentenanţa aparatului. Dar şi vechimea acestuia", adaugă Corina Murafa, expert energie.

Vânzările de aparate de aer condiţionat au explodat

Sunt mulţi cei care vor să le reînnoiască, aşa că, în ultimele zile, vânzările de aparate de aer condiţionat au explodat. "Vânzările cresc de la o zi la alta, în funcţie şi de temperaturile de afară. au fost zile în care s-au dublat, chiar s-au triplat. Instalăm cam la 2 zile, dar ne aşteptăm să crească perioada, ţinând cont de glomeraţie. Preţurile aparatelor de aer condiţionat încep de la 2.000 de lei şi pot depăşi 10.000 de lei, în cazul celor mai performante şi cu diverse funcţii", adaugă Laurențiu Brutaru, reprezentant magazin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Stiri economice » Cu cât crește factura la energie dacă ținem aerul condiționat deschis toată ziua