Antena Meniu Search
x

Video Cu cât vor crește facturile la gaz și electricitate în această iarnă. ”Se scumpesc toate, dar salariile tot mici rămân”

Ne aşteaptă o iarnă grea, cu scumpiri în lant. Facturile la gaze naturale s-ar putea dubla, iar electricitatea ne va arde şi ea la portofel. Efectele se vor resimţi ca la domino: utilităţi mai scumpe înseamnă alimente şi servicii mai scumpe. Inflaţia urcă şi ea la cer, iar guvernatorul Băncii Naţionale avertizează discret: ”prognoza nu arată deloc frumos”.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 09.08.2021, 21:41

Vezi și

Preţurile la gaze şi electricitate au crescut dramatic. Cererea mult mai mare în comparaţie cu oferta din piaţă a dus la explozia preţurilor pe bursă. Concret, în ultimul an, preţul mediu de vânzare a gazelor naturale a crescut cu 60%, iar cel al energiei electrice cu 25%. Iar asta se simte direct în facturile noastre.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cei mai afectaţi de scumpiri sunt consumatorii care au încheiat contracte pe piaţa liberă anul trecut. Acum le vor reînnoi şi, cum pe bursă preţul a crescut, furnizorii vin cu alte oferte, deloc avantajoase. În unele cazuri, facturile se vor dubla.

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: ”Dacă anul trecut în cea mai friguroasă lună a anului plătea 750 lei, anul ăsta probabil va plăti 1500 – 1600 lei pentru aceeași încălzire”

Pe acelaşi subiect

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: ”Creșterile de prețuri din toamnă vor fi foarte mari. Aceasta este prognoza. Observaţi că nu arată chiar frumos”.

Deloc chiar. Oficialii BNR au crescut prognoza de inflaţie pentru finalul anului de la 4,1% la 5,6%.

Laurian Lungu, analist economic: ”Este deja un fenomen pe care îl observăm pe toate piețele internaţionale, şi anume creșterea rapidă a prețurilor”.

Efectul este de domino. Când se scumpesc utilităţile, tot ce înseamnă alimente şi servicii ne costă mai mult. Pe lanţ, vorbim despre majorări de preţuri cuprinse între 10% şi 30%.

Tocmai de aceea este foarte important să fim vigilenţi. Nu putem controla scumpirile de la raft, dar avem un cuvânt de spus când vine vorba de facturile la gaze şi electricitate. Avantajul pieţei libere este că putem schimba oricând furnizorul, dacă oferta nu ne mulţumeşte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cu cât vor crește facturile la gaz și electricitate în această iarnă. ”Se scumpesc toate, dar salariile tot mici rămân”