Antena Meniu Search
x

Video Cu ce bugete au venit românii să-şi cumpere apartamente, la cel mai mare târg imobiliar. "N-am găsit ceva să zic că-mi convine"

Vrem să fim proprietari, dar nu ne permitem. Este concluzia celor au căutat oferte la primul târg imobiliar al anului din Bucureşti. Au considerat preţurile prea mari chiar şi cu reduceri. Este un moment bun, însă, pentru cei care au bani cash şi vor să investească în locuinţe pentru închiriere - dezvoltatorii sunt dispuşi la negocieri. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 05.05.2023, 20:31

Vezi și

Imobiliare România. Cei care au mers la primul şi cel mai mare târg imobiliar al anului, organizat în Bucureşti, s-au plimbat printre standuri ca la muzeu. Mulţi s-au plâns că preţurile sunt prea mari. 

Imobiliare România: cât costă un apartament sau o casă

"Apartament de două camere. (n.r. Buget de) 70.000 de euro. N-am găsit ceva să zic că îmi convine până la momentul actual", spune un bărbat. "Sub 200.000 ar fi bugetul nostru. Preţurile sunt destul de mari faţă de cum erau acum trei ani, să spunem, dar sperăm să scadă, datorită creditării", mărturiseşte o femeie. 

"Oamenii sunt mult mai analitici, colectează multe informaţii înainte să ia o decizie, vizionează", spune Răzvan Mărgescu, expozant.

Pe acelaşi subiect

Credit pentru locuinţă. Dobânzile au crescut

La dobânzile de acum câţiva ani, cine lua credit pentru locuinţă restituia băncii dublul sumei împrumutate în 30 de ani. Astăzi, o locuinţă de aceeaşi valoare este achitată de peste două ori şi jumătate. Nu doar dobânzile sunt mari. Şi locuinţele sunt mai scumpe cu 30% faţă de acum un an.

"Aşteptam de mult să scadă preţurile. (n.r. Au scăzut) foarte puţin. Deocamdată toată lumea aşteaptă, stau într-un plafon: Nu pot să scad, că nu rentează", comentează un bărbat.

Beneficii la târgurile de imobiliare

În faţa clienţilor nemulţumiţi de preţuri, vânzătorii caută tot felul de metode ca să atragă cumpărători. "Printre beneficiile pe care vizitatorii le au în aceste trei zile de târg se numără reduceri cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro, dar şi discount-uri de până la 150 de euro pe metrul pătrat la achiziţia unui apartament", arată Greta Neagu, reporter Observator.

"Noi începem de la 54.000 de euro pentru unităţile cu o singură cameră, garsoniere şi mergem până la trei camere - suprafaţă utilă 72 de metri pătraţi, 96.000 de euro", adaugă Răzvan Mărgescu, expozant.

Investitorii şi-au mutat atenţia spre alte pieţe

În timp ce românii cu venituri medii stau în expectativă, investitorii şi-au mutat atenţia spre alte pieţe. Întrebat de ce ar trebui să venim în Spania, Darcy Maxim, expozant, răspunde: "Pentru că Spania este singurul loc din lume în care 360 de zile pe an este soare"

Iar unele proprietăţi cu vederi inedite au preţuri similare cu cele din oraşele mari ale României. "Sunt proprietăţi foarte frumoase de la 200.000 de euro la 300.000 de euro lângă plajă. Interesul românilor creşte de la un an la altul. Acum cumpără câte o proprietate pe lună", arată Darcy Maxim, expozant. 

Faţă de acum un an, tranzacţiile de pe piaţa imobiliară s-au înjumătăţit, spun cei din piaţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cu ce bugete au venit românii să-şi cumpere apartamente, la cel mai mare târg imobiliar. "N-am găsit ceva să zic că-mi convine"