Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rată la bancă versus chirie. Ce este mai bine să alegi când vrei să te muţi într-o locuinţă nouă

Proprietar sau chiriaş? Cum facem cea mai bună alegere în această perioadă de incertitudini financiare? Avantaje şi dezavantaje sunt în ambele cazuri. Un credit scump ne împovărează pe zeci de ani, iar plata unei chirii vine şi ea cu riscuri. 

de Bogdan Alecsandru

la 14.04.2023 , 17:40

Rata lunară, dacă este o casă luată prin credit bancar, poate fi mai mică sau egală cu chiria. Banii aceștia sunt cumva o investiție în propria casă, pe când cei de chirie ajung în contul altcuiva, sau plătești indirect rata altcuiva pentru locuința în care stai. 

Valoarea locuinței cumpărate crește în timp, rata bancară nu este însă fixă

Apoi, valoarea locuinței cumpărate crește în timp, de cele mai multe ori. Mai ales dacă zona în care stai are vecinătăți bune și transport bine gândit. Dacă e și vreo universitate în apropiere, cu atât mai mult. Locuința în proprietate personală poate fi amenajată, fără să ceri cuiva socoteală. Nu mă refer la modificări de structură, acestea pot fi făcute doar cu autorizaţie de la primărie, dar orice altceva, ceea ce înseamnă confort, poate fi făcut oricând. Locuința personală este o formă de investiție pe termen lung.

Vezi și

Există și lucruri negative, iar unul dintre ele este pe val. Rata bancară de cele mai multe ori nu este fixă, iar asta poate duce la creșterea ei. Înseamnă un cost pe care trebuie să îl suporți. Când cumperi o locuință, trebuie să aduci un capital de avans, minim 15 %. Multe bănci cer avans mai mare sau venituri mai bune pentru a te putea încadra la un credit, din cauza creșterii dobânzilor. Încă un aspect negativ este cel legat de zona pe care, într-un moment, vrei să o schimbi. Dacă nu te simți confortabil în cartierul unde stai, probabil există o problemă reală, iar acest lucru va face dificilă vânzarea. Valoarea unei locuințe este influențată și de zona în care este aceasta, nu doar de calitatea clădirii, orientarea după soare și numărul de nivele.

Pe acelaşi subiect

Chiria oferă un soi de libertate, dar nu poţi face modificări în locuință

Chiria oferă un soi de libertate, o poți alege în funcție de bugetul personal, dar și de zona preferată. Birocrația, de asemenea, este redusă și nu vei avea costuri suplimentare pentru asigurare, reparații, avans de credit sau cheltuieli ce apar ca proprietar în imobil. Vine o perioadă mai proastă? Poți cere renegocierea chiriei sau, în cel mai rău caz, te muți. Există și dezavantaje, ca cel în care nu poți face modificări ale locuinței și nici nu poți avea propriile reguli. Proprietarul decide dacă poți locui cu un animal de companie sau dacă nu preferă un fumător între cei 4 pereți. Cât privește banii plătiți lunar, se duc și la revedere. Nu se capitalizează în absolut nimic.

Dar, una peste alta, decizia ține de dorința personală și de oportunitățile de care beneficiezi într-un anumit moment al vieții. Chiria poate fi prieten sau dușman, la fel cum proprietatea poate să îți aducă bucurie sau să te ţină în loc.

Bogdan Alecsandru Like

Nu există îndatorire pe care să nu o fi făcut, în cei 21 de ani de când sunt în presă, fie aceasta una de reporter, redactor, DJ de programe radio, editor, voiceover, copywriter, producător sau prezentator TV.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri economice » Rată la bancă versus chirie. Ce este mai bine să alegi când vrei să te muţi într-o locuinţă nouă