Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Culturile de ceapă româneşti nu mai fac faţă importurilor: “Ar trebui să cultivăm de toate aici. Să nu mai aducem nimic din afară”

Culturile de ceapă din România sunt din ce în ce mai puţine, iar producţia a scăzut şi ea semnificativ. Producătorii români spun că nu fac faţă concurenţei, mai exact legumelor aduse din import. Aşa se face că până şi ceapa care ajunge în farfuriile noastre vine din Olanda.

de Alin Stan

la 14.08.2022 , 19:25

Petrică este agricultor şi are aproape un hectar cultivat cu ceapă. Vine în piaţă zilnic, însă cheltuielile mari şi marfa din import îl descurajează să se extindă şi să planteze mai mult.

Petrică, legumicultor: “Doar la 2 solarii pe care le-am luat folia de interior, m-a costat 23 de milioane. Se aduce din import. Nu aţi văzut că e olandeză, aia rotundă. De ce aduce din import? Aici e treaba. Vinde-o pe a ta şi când vezi că nu mai ai, aduci şi de acolo. Nu aduci de acolo ţi se strică asta. O vinde şi cu 3 lei, îi convine că are suprafaţă mare.”

Dorina are aceleaşi probleme: costurile mari o ţin pe loc

Vezi și

Dorina, legumicultor: „O parte din noi cultivăm. Avem marfă românească. Se aduce foarte multă ceapă, dar cumpără cineva. În cazul în care nu avem arbagic, trebuie să-l cumpărăm şi este foarte scump. Este 10 lei kilogramul. Uneori şi 15 lei, usturoiul este la fel.”

Pe acelaşi subiect

Clienţii şi ar dori să pună pe masă produse româneşti, însă cred că şi guvernanţii trebuie să vrea asta şi să le dea fermierilor ajutoare de stat.

Client: Ar trebui să cultivăm cam de toate aici. Să nu mai aducem nimic din afară.”

Client: “În condiţiile în care producătorul este incurajat cu o subventie, în momentul acela o va pune in pământ. Noi avem multă experienţă in domeniul producerii legumelor şi fructelor. Trebuie incurajat lucrul acesta.”

Până atunci însă cresc importurile, iar ceapa care ajunge în farfuriile noastre vine din Olanda

România are aproximativ 16.000 de hectare de ceapă uscată cultivate, situându-se pe locul 6 în Uniunea Europeană. Ei bine, Olanda este pe primul loc cu aproximativ 40.000 de hectare. Şi producţia a scăzut în ţara noastră. În anul 2021, spre exemplu, am avut circa 375.000 de tone, cu 4% mai puţin faţă de anul 2020. Importul a crescut însă de 33 de ori mai mult faţă de export.

Experţii în agricultură spun că anul acesta producţia va fi la jumătate

Vlad Gheorghe, preşedinte OIPA: “Ceapa de regulă dacă este o cultură foarte bine întreţinută dă undeva la 60 de tone la hectar. Anul acesta cred că ne situăm sub 30 de tone. Acum este perioada recoltatului, iar condiţiile sunt foarte dificile.”

Preţul unui kilogram de ceapă porneşte de la 3,5 lei şi poate ajunge la 10 lei, în funcţie de soi.

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Culturile de ceapă româneşti nu mai fac faţă importurilor: “Ar trebui să cultivăm de toate aici. Să nu mai aducem nimic din afară”