Antena Meniu Search
x

Video Explicaţia pentru care românii preferă să importe alimentele, deşi avem mii de fabrici de producţie la noi în ţară

Mâncăm scump şi prost. Şi asta pentru că exportăm grâu şi importăm pâine sau cumpărăm roşii din străinătate deşi fermierii noştri aruncă marfa în sezon. Valoarea importurilor a crescut cu 15% faţă de acum doi ani.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 06.08.2022, 19:45

Vezi și

Din  brutăria din imagini pleacă zilnic sute de pâini şi chifle care ajung în localuri din întreaga ţară. 

În România avem 1.930 de fabrici de pâine. Cu toate astea, în multe supermarketuri şi brutării găsim produse de panificaţie făcute din aluat importat. Explicaţia?

Maria Acristei, proprietar brutărie: În general supermarketurile doresc să aibă o constanţă în produsele pe care le au. Unui producător mic îi este destul de greu să asigure o cantitate atât de mare. Problema este de ceea ce conţin aceste alimente pentru a putea avea un termen atât de lung pe congelat. 

Avem şi 457 de fabrici de procesare a laptelui şi a cărnii. Numai că ceea ce producem nu ne ajunge pentru a hrăni întreaga ţară. Aşa că apelăm la importuri. Importăm 80% din carnea de porc. Anul trecut, importurile de carne au ajuns la un miliard de euro. 

Pe acelaşi subiect

Exportăm grâu, importăm pâine

Marian, măcelar: Cea românească se taie din carasă, la faţa locului. Cea de import vine ambalată, în cutie. Nu are acelaşi gust ca cea românească. Trebuie să lăsăm fermierul nostru român să-şi crească porcii. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Vă rog pe toţi să cumpărăm produse de la oamenii noştri care sunt părinţii dumneavoastră, care sunt fraţii dumneavoastră, într-un cuvânt, de la români, ca să putem să le dăm şi lor sprijin real. 

Am fi cumpărat, dacă am fi avut de unde. 80% din legumele de pe piaţă, spre exemplu, vin din import. 

Vlad Gheorghe, Asociaţia de Legume şi Fructe: România are undeva la 10 mii de hectare de solarii. Şi la câmp sunt 40 de mii de hectare cu legume. necesarul de consum al unui cetăţean e de 250 de kg de legume pe an. Fabricile de conserve vor falimenta anul ăsta 50%. Şi când spun 50%, înseamnă 13 fabrici. Nu au materie primă. Astăzi, 80%, adică un milion jumate de materie primă pentru procesare vine din import. 

În 2021, am importat alimente în valoare de 6,8 miliarde de euro, cu peste 14% mai mult în comparaţie cu 2020. Asta în timp ce am exportat alimente în valoare de doar 2,1 miliarde de euro. Aşa se face că avem un deficit comercial care ajunge la aproape 5 miliarde de euro. 

Asta înseamnă că marfa importată a avut o valoare mult mai mare decât cea exportată. 

Cezar Gheorghe, specialist comerţ cereale: Exact cum şi noi exportăm anumite produse, la fel şi Uniunea Europeană, fiind libera circulaţie a mărfurilor şi a serviciilor pe teritoriul său, face ca cel mai bun în preţ să poată accesa anumite pieţe. 

La legume şi fructe, deficitul comercial e de un miliard de euro. La carne depăşeşte 700 de milioane de euro, iar la lactate 500 de milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Explicaţia pentru care românii preferă să importe alimentele, deşi avem mii de fabrici de producţie la noi în ţară