Antena Meniu Search
x

Începe o nouă criză financiară globală? A doua bancă americană în colaps în decurs de trei zile. Cum s-a prăbușit SVB în 48 de ore

Autoritățile din SUA și Marea Britanie intervin pentru a preveni un haos financiar pe scară largă după prăbușirea Băncii Silicon Valley - cel mai mare eșec al unei bănci americane din 2008 încoace, relatează CNN.  Autoritățile americane au preluat controlul şi asupra Signature Bank a doua bancă americană în faliment, în decurs de trei zile. Piețele europene de acțiuni au înregistrat scăderi luni dimineață.

de Redactia Observator

la 13.03.2023, 14:51

Începe o nouă criză financiară globală? A doua bancă americană în colaps în decurs de trei zile. Cum s-a prăbușit SVB în 48 de ore
Prăbuşirea Silicon Valley Bank - Getty Images

Casa Albă şi administrația lui Joe Biden încearcă să restabilească încrederea în sistemul bancar american, garantând că clienții Băncii din Silicon Valley (SVB) vor avea acces la toți banii lor. În weekend, autoritățile americane au închis şi Signature Bank, o bancă regională care era şi ea în pragul colapsului. HSBC, cea mai mare bancă din Europa, a intervenit peste noapte pentru a cumpăra filiala Silicon Valley Bank din Mare Britanie şi a asigura depozitele a mii de companii de tehnologie britanice. 

Este o încercare de a calma un efect în lanț. SVB a acordat în Marea Britanie credite de aproximativ 5,5 miliarde de lire sterline și depozite de aproximativ 6,7 miliarde de lire sterline. Bursele europene au înregistrat scăderi luni dimineața, după weekendul agitat.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri dimineaţă controlul la Silicon Valley Bank, după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters zeci de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

Potrivit FDIC, băncile americane aveau la sfârșitul anului 2022 o expunere de 620 de miliarde de dolari, active al căror preţ a scăzut în preț, dar care nu au fost încă vândute. Silicon Valley Bank a devenit cel mai mare creditor din SUA care a dat faliment în mai bine de un deceniu. Colapsul s-a produs după 48 de ore în care a avut loc o încercare nereuşită de atragere de capital şi un exod de numerar de la startup-urile din domeniul tehnologiei.

Pe acelaşi subiect

Situaţia SVB s-a deteriorat atât de repede încât FDIC nu a mai putut aştepta vineri încă cinci ore pentru închiderea pieţei, potrivit directorului general al Better Markets, Dennis M. Kelleher. Deponenții își retrăgeau banii atât de repede, încât banca a ajuns insolvabilă, a explicat acesta. Guvernul american a anunțat că nu va salva Banca Silicon Valley printr-o injecție de capital.

De ce colapsul Silicon Valley Bank este diferit de criza financiară din  2008 

Eșecul Băncii Silicon Valley frământă piețele și ridică întrebări incomode. Va submina sistemul bancar pe scară mai largă și va declanşa o nouă criză? Majoritatea analiștilor spun că implozia SVB pare deocamdată un caz izolat, explică o analiză CNN. Un creditor important pentru startup-urile tehnologice din SUA, banca a fost supus mai multor presiuni ca urmare a încetinirii economice din SUA și a dobânzilor care au crescut rapid. "Motivul pentru care SVB este în dificultate este că are expunere la anumite industrii", a spus Jonas Goltermann, economist-șef la Capital Economics. Majoritatea celorlalte bănci sunt mai "diversificate", a spus el.

"Autoritățile federale de reglementare acordă atenție acestei instituții financiare și când ne gândim la sistemul financiar mai larg, suntem foarte încrezători în capacitatea și rezistența sistemului", a declarat pentru CNN secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo. "Avem instrumentele necesare pentru a face față incidentelor precum ceea ce s-a întâmplat cu Silicon Valley Bank". Îngrijorările cu privire la stabilitatea sectorului bancar nu sunt mari din cauza reformelor semnificative puse în aplicare după criza din 2008.

Mike Mayo, analist bancar la Wells Fargo, susţine că între ce s-a întâmplat la SVB şi criza financiară globală de acum 15 ani, este o diferenţă ca între zi și noapte. Atunci, spune el, "băncile își asumau riscuri excesive, iar oamenii credeau că totul este în regulă. Acum toată lumea este îngrijorată, dar băncile sunt mai rezistente decât au fost într-o generație." Cu toate acestea, prăbușirea SVB arată stresul creat de cea mai rapidă creștere a costurilor de împrumut din ultimele decenii. Băncile centrale au crescut ratele dobânzilor pentru a îmblânzi inflația ridicată, dar ritmul creșterilor a generat probleme neașteptate. Și îngrijorările persistă cu privire la alte consecințe nedorite. 

Angajații Silicon Valley Bank au primit bonusuri cu câteva ore înainte de închiderea băncii - surse

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) le-a oferit angajaților Băncii Silicon Valley 45 de zile de concediu plătit la un salariul de 1,5 ori mai mare. Un oficial FDIC nu a comentat detaliile pentru CNN, dar a spus că este o practică standard.  Angajaţii au primit, de asemenea, vineri bonusurile anuale cu doar câteva ore înainte ca FDIC să preia controlul instituţiei, potrivit Axios.

FDIC acționează ca administrator, ceea ce înseamnă că va lichida activele băncii pentru a rambursa clienții, inclusiv deponenții și creditorii. Angajaților li s-a spus să continue să lucreze de la distanță, potrivit Reuters. Banca avea peste 8.500 de angajați la sfârșitul anului 2022. FDIC a declarat că biroul principal și toate cele 17 sucursale ale SVB, situate în California și Massachusetts, se vor redeschide luni.

Autorităţile americane au preluat duminică controlul asupra unei a doua bănci

Autorităţile de reglementare americane au preluat duminică controlul unei a doua bănci şi au anunţat măsuri de urgenţă pentru a atenua temerile că deponenţii şi-ar putea retrage banii de la creditorii mai mici, potrivit WSJ. Autorităţile de reglementare au anunţat că au preluat duminică controlul asupra Signature Bank, una dintre principalele bănci pentru companiile de criptomonede. Deponenţii băncii din New York vor fi despăgubiţi, au declarat oficialii.

Un oficial de rang înalt din cadrul Trezoreriei a declarat că aceste măsuri nu constituie un plan de salvare, deoarece deţinătorii de acţiuni şi obligaţiuni ale SVB şi Signature nu vor fi protejaţi. Fed şi Trezoreria au declarat separat că vor folosi autorităţile de împrumut de urgenţă pentru a pune la dispoziţie mai multe fonduri pentru a satisface cererile de retrageri bancare, un efort suplimentar pentru a preveni atacurile asupra altor bănci.

"Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a opri panica deponenţilor", a declarat William Dudley, care a fost preşedinte al Fed din New York între 2009 şi 2018. "Ceea ce vă spune este că riscurile pentru sistemul financiar nu sunt legate doar de marile bănci din centrul monetar".

Oficialii au făcut pasul extraordinar de a desemna SVB şi Signature Bank ca fiind un risc sistemic pentru sistemul financiar, ceea ce oferă autorităţilor de reglementare flexibilitate pentru a garanta depozitele neasigurate. Oficialii au declarat că deponenţii de la SVB vor avea acces luni la toţi banii lor.

Fondul guvernamental de asigurare a depozitelor bancare va acoperi toate depozitele de la cele două bănci, în loc de suma standard de 250.000 de dolari. Autorităţile federale de reglementare au declarat că orice pierdere a fondului guvernamental va fi recuperată printr-o evaluare specială a băncilor şi că contribuabilii americani nu vor suporta nicio pierdere.

Şeful Eurogrup: Expunerea zonei euro la Silicon Valley Bank este foarte limitată

 Expunerea zonei euro la efectele negative ale colapsului Silicon Valley Bank este foarte limitată, susţine Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro). "În Europa, avem un cadru legislativ privind reglementarea şi rezoluţia bancară extrem de puternic. Dar orice evoluţii în sectorul bancar, cum sunt acestea, ridică întrebări, şi desigur, vom discuta astăzi în cadrul reuniunii Eurogrup", a declarat Donohoe.

Situaţia reprezintă o atenţionare că riscul şi momentele în care se petrec schimbări se pot întâmpla în mod neaşteptat, a declarat Donohoe. Acesta a adăugat: "Dintr-o perspectivă europeană, suntem foarte bine poziţionaţi, am făcut în ultimul deceniu modificări în cadrul legislativ privind reglementarea. Putem monitoriza şi răspunde rapid evoluţiilor, dacă va fi necesar".

"Nu am avut niciodată motive să ne complacem, ştim cât de rapid se pot schimba lucrurile şi de aceea astăzi vom putea face o actualizare a situaţiei din acest moment, dar sunt încrezător că avem capacitatea de a gestiona acest tip de riscuri", a spus preşedintele Eurogrupului.

Uniunea Europeană caută modalităţi de sprijinire a sectorului tehnologic, pentru a se asigura că va înregistra în continuare creştere şi perspectivele nu sunt sever afectate. "Cred că sistemul bancar din Europa înţelege foarte bine în acest moment riscurile la nivel european şi global în sector tehnologic şi are la dispoziţie măsurile adecvate pentru a gestiona riscurile şi a face faţă situaţiei", a declarat Donohoe.

Comisia Europeană monitorizează situaţia după colapsul Silicon Valley Bank

Comisia Europeană monitorizează situaţia după colapsul Silicon Valley Bank, care are o prezenţă extrem de limitată în Uniunea Europeană, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Executivului comunitar. "Am luat notă de reacţia decisivă şi rapidă a autorităţilor SUA. La nivelul UE, există o prezenţă extrem de limitată a Silicon Valley Bank în UE şi suntem în legătură cu autorităţile competente relevante", a precizat purtătorul de cuvânt.

HSBC a cumpărat filiala britanică a Silicon Valley Bank

Banca HSBC a cumpărat filiala britanică a Silicon Valley Bank  printr-un plan de salvare privat facilitat de Guvernul Marii Britanii şi Banca Angliei, a anunţat, luni, Executivul britanic. "Vânzarea privată" va fi realizată fără să fie implicaţi "contribuabilii" britanici în această salvare, a precizat ministrul Economiei, Jeremy Hunt. "Dimineaţa aceasta, Guvernul şi Banca Angliei au facilitat o vânzare privată a Silicon Valley Bank UK către HSBC. Depozitele vor fi protejate, fără sprijinul contribuabililor", a spus Hunt, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

"Am spus că ne vom îngriji de sectorul nostru tehnologic şi am acţionat cu urgenţă pentru a respecta această promisiune", a adăugat el. Într-un comunicat remis Bursei din Hong Kong, unde este cotată, HSBC, cea mai mare bancă din Europa şi care operează în principal pe piaţa asiatică, estimează la circa 1,400 miliarde lire (1,694 miliarde dolari, 1,581 miliarde euro) capitalul tangibil al filialei britanice a SVB.

Clienţii persoane fizice şi companiile care au depozite la SVB UK vor putea avea acces la ele în mod normal, a subliniat Executivul. Totodată, într-un comunicat, Banca Angliei a semnalat că, după consultări cu Departamentul pentru Tezaur şi reglementatorii din sectorul financiar, banca centrală "a luat decizia de vânzare a Silicon Valley Bank UK Limited (SVBUK), filiala britanică a băncii americane, către HSBC UK Bank Plc (HSBC)".

"Această măsură a fost luată pentru stabilizarea SVB UK, asigurând continuitatea serviciilor bancare, minimizând întreruperile în sectorul tehnologic al Regatului Unit şi sprijinind încrederea în sistemul financiar", se menţionează în comunicat. "Banii tuturor celor care au depozite la SVB UK sunt în siguranţă şi protejaţi care urmare a acestei tranzacţii. Operaţiunile SVBUK vor continua în mod normal şi clienţii nu vor observa nicio modificare", a precizat Banca Angliei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Începe o nouă criză financiară globală? A doua bancă americană în colaps în decurs de trei zile. Cum s-a prăbușit SVB în 48 de ore