Antena Meniu Search
x

Video Cum arată cea mai mică biblie din lume. Un pastor din Timişoara deţine o colecţie impresionantă, în valoare de 100.000 de euro

Un pastor din Timișoara, pasionat de Sfânta Scriptură, a adunat în ultimii 20 de ani, cea mai mare colecție de biblii din România. Omul are acum peste 1100 de astfel de cărți, unele extrem de valoroase, altele inedite prin formă sau dimensiuni. În colecţia sa se află și cele mai mici din lume: una sub forma unui microfilm, care a călătorit pe lună, detronată recent de o nano biblie, realizată de un grup de IT-işti de la Universitatea din Haifa. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 04.07.2022, 18:11

Vezi și

Până în urmă cu caţiva ani a fost cea mai mică biblie din lume, sub formă de microfilm. Ea a fost realizată prin anii 1975 şi fiecare punctuleţ este o pagină. Povestea colecţiei pastorului Ionel Tuţac a început în urmă cu mai bine de 20 de ani. Acum a ajuns să aibă aproape 1200 de exemplare din cartea sfântă. Printre ele sunt și cele mai mici biblii din lume. 

Ionel Tuțac, pastor: Până nu demult, pe acest microfilm, era cea mai mică biblie din lume. Între timp, lucrurile s-au schimbat. Titlul este deținut de nano biblia de la gâtul meu, o bijuterie realizată în jurul unui cip de siliciu, de specialiști în IT de la Universitatea din haifa. Că să poată fi citită are nevoie de un microscop care mărește de 1000 de ori. Nano biblia este cea mai inedită biblie existența la ora actuală în lume pt că este o creație a univ din Haifa. Proiectul acesta a durat 7 ani de zile. A fost realizată de o echipa de specialiști în it. De fapt este un cip de 4,7 x 4,3 mm cu o grosime de 0,4 mm.  Este un cip de siliciu placat cu aur.

În colecția pastorului timișorean şi-au găsit locul și cărţi vechi, extrem de rare. 

Ionel Tuțac, pastor: Cel mai valoros exemplar este manuscris din perioada 1240 – 1250, sunt 25 de manuscrise de genul acesta in intreaga lume, apoi e valoroasa biblia care a ajuns pe luna pentru că sunt puţine exemplare

Pe acelaşi subiect

La loc de cinste în colecţie este Evanghelia lui Gavriil Calimachi, din 1761 – 1762, pentru că sunt doar două în spațiul românesc. Exemplare deosebite sunt şi Biblia Tir-istului, Biblia Motocilistului sau Biblia Soldatului. 

Ionel Tuțac, pastor: Avem o biblie a soldatului. Erau biblii special făcute pt cei care mergeau pe câmpul de războI. Bine protejată. Bine protejată şi îşi puteau pune biblia respectivă la uniformă. 

Valoarea colecției sale se apropie de 100.000 de euro.

Ionel Tuțac, pastor: Valoarea lor nu este data de partea materială, ci partea sentimentală, de suflet. 

Ionel Tuțac încearcă acum să-și asigure bibliile, dar e un proces greoi pentru că la noi în țară, companiile de asigurări nu au mai avut astfel de solicitări. Visul său este construirea unui Muzeu al Bibliei la Timișoara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cum arată cea mai mică biblie din lume. Un pastor din Timişoara deţine o colecţie impresionantă, în valoare de 100.000 de euro