Video Cum oprim risipa alimentară. Un român aruncă, în medie, 127 de kilograme de mâncare pe an
Un român aruncă, în medie, 127 de kilograme de alimente pe an. Și aici ne referim doar la risipa casnică. Alte tone de alimente se pierd la nivelul producției și distribuției. Pentru a trage un semnal de alarmă, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează o conferință pe tema risipei alimentare, pentru a identifica, alături de specialiști, soluții inteligente de prevenție a risipei.
- Conferința va avea loc online, pe 15 octombrie, începând cu ora 14:00. Participarea este gratuită
România ocupă locul nouă, în Uniunea Europeană, când vine vorba de risipa alimentară.
Nastasia Belc, Institutul de Bioresurse Alimentare: Portretul consumatorului care risipeşte, la noi, culmea, este un tânăr care are studii superioare, dar nu are timp să se gândească la acest lucru.
Laszlo Borbely, consilier de stat: 36% aruncăm mâncare gătită, deci dacă vorbim de alimente şi 17% produse de panificaţie.
Organizația pentru Hrană și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite estimează că, la nivel mondial, se irosește o treime din alimentele produse. Şi nu doar risipa este o problemă.
Nastasia Belc, Institutul de Bioresurse Alimentare: Această risipă alimentară poate conduce si la deșeuri, care poluează mediul, care fac ca calitatea alimentelor să fie mai slabă.
România are, începând din 2018, o legislație privind risipa alimentară
Totuși mai sunt multe de făcut în ceea ce privește aplicarea unor măsuri concrete care să conducă la o implementare eficientă a măsurilor.
Laszlo Borbely, consilier de stat: Avem bănci de alimente care se ocupă de acele alimente care expiră şi atunci o dau la cămine de bătrâni, în altă parte. Aceşti oameni, aceste bănci de alimente, ONG-uri, fac foarte multă muncă voluntară, deci ar trebui un sprijin mai mare din partea statului, după părerea mea.
Aceasta este premisa de la care vor porni dezbaterile din cadrul conferinței organizate de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Lăcrămioara Frasineanu, manager de proiect Senatul Științific: Ne dorim de la această conferinţă să evidenţiem rolul educativ, deoarece risipa alimentară se întâmplă în proporţie de 40 - 50 la sută în sânul familiei.
În cadrul conferinţei vor fi prezentate exemple despre colectarea și redistribuirea alimentelor, dar și practicile de la nivel european în acest domeniu. Conferința va avea loc online, pe 15 octombrie, începând cu ora 14:00. Participarea este gratuită.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰