Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum plăteşti facturile cu cardul de energie. Cei care au primit tranşa de 700 de lei au trei opţiuni la dispoziţie

Cardurile de energie au devenit funcţionale de luni, dar sistemul nu prea. Românii cu venituri mici au avut tot felul de surprize neplăcute în ziua în care guvernul le-a promis că pot să plătească facturile. Poştaşii care ar fi trebuit să îi ajute au bâjbâit, funcţionarii nu au ştiut cum să îi ajute. Iar o jumătate de milion de beneficiari nu au primit cardurile.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 20.02.2023 , 21:00

Mulţi dintre cei care au vrut să îşi plătească luni, la poştă, facturile la energie, au făcut cale întoarsă. Au rămas nedumeriţi şi ei, şi angajaţii companiei de stat. Un număr de call-center pare salvarea. "Cardul l-am primit, dar nu ştiu ce mai trebuie să aduc ca să pot să plătesc pentru încălzire centralizată", spune un bărbat. 

Cum plăteşti facturile cu cardul de energie

Pentru a putea face o plată, este nevoie de trei documente: cardul de energie, actul de identitate şi factura. Tot trei sunt şi modalităţile de plată: la oficiile poştale, la domiciliul beneficiarului, cu ajutorul cititoarelor optice sau online.

Vezi și

Poştaşii au făcut un curs de 30 de minute pentru a şti cum să folosească noile dispozitive, dar sunt optimişti. "Cred că o să fie greu primele 10 facturi", mărturiseşte Gabi Anghelescu, poștaș.

Pe acelaşi subiect

De ce nu au primit 550.000 de români cardurile de energie

"550.000 de români nu au primit cardurile de energie pentru ca nu au situaţia locativă clarificată: fie au colocatari şi nu se încadrează în venitul de cel mult 2.000 de lei per membru de familie, fie nu au nomenclator stradal, iar statul nu a colectat încă declaraţiile pe proprie răspundere. Alţi 303.000 romani au fost excluşi din listă pentru că nu se încadrează în plafonul de venit", a explicat Florentina Lazăr, reporter Observator.

Pentru cei peste jumătate de milion de români care nu au primit cardul de energie, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are promisiuni. "Până la sfârşitul lunii februarie încercăm să finalizăm situaţia lor şi să le putem emite şi distribui cardul de energie", a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor Europene. "Ne aşteptăm să ajungem la 95% grad de livrare în perioada următoare", susţine Valentin Ștefan, director Poşta Română.

Nemulţumiţi sunt, însă, şi unii dintre cei care au primit carduri de energie ce pot plăti facturi de 700 de lei. "O să vină şi lumina, cât o veni, gazele", spune o femeie. "La gaze 300 lei, iar curentul 200 lei. Aproape acoperă toată suma dintr-un foc", povesteşte un bărbat.

Banii pot fi folosiţi până în luna iulie. A doua tranşă a ajutorului de stat va fi primită în septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Cum plăteşti facturile cu cardul de energie. Cei care au primit tranşa de 700 de lei au trei opţiuni la dispoziţie