Antena Meniu Search
x

Cum poți plăti mai puțin pe factura de la gaze

Dacă nu aţi semnat noi contracte cu furnizorii de gaze, ar fi bine să vă grăbiţi. De la 1 iulie se liberalizează piaţa. Adică se trece de la un preţ reglementat de stat, la unul concurenţial. De oferte nu ducem lipsă: pe pagina ANRE găsim deja zeci de propuneri. Iată la ce trebuie să fim atenţi atunci când semnăm contractul.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 21.06.2020, 01:47

Vezi și
  • Consultă comparatorul de oferte al ANRE.
  • Ofertele variază între 66 și 280 de lei pe MWh.

De la 1 iulie 2020 preţul gazelor naturale nu va mai fi stabilit de stat, ci vom fi cu toţii pe cont propriu. Concret, vom putea să alegem furnizorul, să negociem preţul şi condiţiile.

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Diferența intre oferta pe care furnizorul dumneavoatră v-a făcut-o şi cea mai bună ofertă, care este în piață în momentul de fata, este de 12 lei. Ceea ce inseamnă 10 la sută.

La prima vedere nu pare o sumă mare. Într-un an de zile însă vorbim despre o economie de aproape aproape 150 de lei. Iar în această perioadă de criză orice sumă în plus contează, mai ales pentru cei care sunt acum în somaj tehnic sau, mai rău, fără un loc de muncă. Şi atunci, o soluţie ar fi să renegociaţi contractul cu actualul furnizor de gaze. Sau...

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Recomandarea mea este sa apelati la comparatorul de oferte care se găsește pe site-ul ANRE.

Tot ce trebuie să faceţi este să selectaţi judeţul şi oraşul. Imediat o să vă apară toate ofertele disponibile. Ele variază între 66 de lei pe MWh şi 280 de lei pe MWh. Avocaţii ne sfătuiesc să fim foarte atenţi la clauzele contractuale.

Adrian Cuculis, avocat: Niciun consumator nu trebuie să fie consumator captiv. Consumatorul ar trebui sa aibă posibilitatea sa jongleze, să se mute de la un furnizor la altul, sa opteze pentru cea mai buna ofertă.

Şi, chiar dacă au semnat cu un anumit furnizor, dar între timp apar oferte noi, mai bune, aceştia pot rezilia contractul în termen de maxim 21 de zile.

Până acum, furnizorii trebuiau să ne trimită trei oferte. Una în luna martie, alta în aprilie şi o a treia în iunie.

Atenţi însă! Unele tarife, atractive la prima vedere, sunt valabile doar trei luni de zile, iar pentru următoarele nouă luni acestea sunt mai mari. De aceea este bine să ne facem propriile noastre calcule. Pentru asta trebuie să ne uităm la preţul unitar fără TVA de pe factură şi consumul de pe ultimele 6 luni. Vom vedea asttfel care sunt economiile pe care le putem face.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Cum poți plăti mai puțin pe factura de la gaze