Antena Meniu Search
x

Video Cum poți să câștigi bani cu titlurile de stat. Dobânzile sunt atractive, iar câştigul nu e impozitat

Într-o periodă marcată de o dublă criză: sanitară şi economică, chibzuinţa poate fi cheia succesului. Aşa că tot mai mulţi oameni pun deoparte bani pentru zile negre. Acum au mai multe variante de economisire. Pe lângă clasicele depozite bancare, acum există şi varianta titlurilor de stat. Dobânzile sunt atractive, iar câştigul nu e impozitat.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 09.10.2021, 20:54

Vezi și

Dacă unii îşi ţin economiile la saltea, alţii caută băncile. ”Niciodată nu e rău să ai niște bani puși deoparte. In ziua de azi totu-i neprevăzut!”/ ”În momentul actual doar în depozite și în contul de economii am încredere”.

O variantă tot mai atrăgătoare în ultima vreme e reprezentată de titlurile de stat. Pe lângă faptul că sumele sunt garantate de stat, dobânda primită pentru acestea nu se impozitează, spre deosebire de depozite, unde câştigul e impozitat cu 10%. Din emisiunea de titluri de stat Tezaur, spre exemplu, poate cumpăra oricine.

De unde pot fi cumpărate titluri de stat

Adrian Asoltanie, consultant financiar: ”Puteti intra într-un oficiu poștal sau într-un birou al trezoreriei si va puteți cumpara titluri de stat începând de la 1 leu până la 100 mii lei”.

Pe acelaşi subiect

Dacă vreţi titluri de stat Fidelis, trebuie să cumpăraţi cel puţin 50, pentru că există un prag minim de cinci mii de lei, valoarea unui titlu fiind de o sută de lei. Titlurile Fidelis pot fi cumpărate de la brokeri. Dobânzile între 3 şi 4,4%, mai mari decât cele de la depozitele bancare, în funcţie de perioada pentru care sunt luate.

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Dezavantajul ar fi, la cele Tezaur, că trebuie să le păstrezi până la maturitate. Dacă ai nevoie să le transformi în cash atunci vei pierde dobanda”

Ce câștig poate fi obținut după achiziționarea a 1.000 titluri de stat

Un calcul simplu ne arată că la achiziționarea a 1.000 titluri de stat în valoare de 1.000 lei, cu dobânda 3,5% pe an se pot obține în plus, la finalul perioadei, 105 lei. În schimb, la un depozit bancar, pentru aceeaşi investiţie, suma e între 32 de lei şi 108 lei.

Irina Chiţu, analist financiar: ”Comisioanele de cont curent, retragerile de numerar la scadenta depozitului mănâncă, de multe ori, întregul câștig”

În cele cinci runde de finanţare din 2020 şi 2021, ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape opt miliarde de lei doar prin Fidelis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri economice » Cum poți să câștigi bani cu titlurile de stat. Dobânzile sunt atractive, iar câştigul nu e impozitat