Video Cum sfidează românii inflația: cumpără tot mai multă bere, chiar și în timpul sezonului rece: "Le place să petreacă"
Românii sunt printre cei mai mari consumatori de bere din Europa, iar de sărbători au şi mai multe motive să se cinstească. Cum toate băuturile s-au scumpit cu 10-20 la sută în ultimul an, mulţi îşi îneacă amarul în bere. Producătorii se aşteaptă de Crăciun şi Revelion la vânzări la fel de bune ca vara şi pregătesc sortimente pentru toate gusturile.
Contrar aparenţelor, de sărbători cei mai mulţi români nu se vor opri prima dată la raioanele cu vinuri, ci ... la frigiderele cu bere. Unul din doi români a trecut deja berea în capul listei de cumpărături, arată studiile.
Tudor Petrescu, producător de bere: În mod absolut suprinzător, da. E o cerere ceva mai mare. Se pare că apetitul românilor pentru produse tradiţionale artizanale creşte odată cu venirea sărbătorilor.
Tudor este unul dintre berarii care lucrează de zor în această perioadă. Îşi pregăteşte butoaiele pentru că urmează ... un sezon plin. Şi profitabil.
Reporter: Ce au berea şi sărbătorile în comun?
- Românii, tot mai interesaţi de vinurile de calitate. Preţul unei sticle din Italia porneşte de la 25 euro, iar...
- Berea ar putea să-şi piardă acidul. Dioxidul de carbon, produs mai puţin din cauza creşterii preţurilor la energie
- Românii au prins gustul berii artizanale. Cu ce este diferită față de berea clasică: "Nu te doare capul, nu te...
Tudor Petrescu, producător de bere: Faptul că românilor le place să petreacă şi realitatea ne arată că în ultima perioadă apetitul pentru bere a crescut chiar şi în timpul iernii.
Igor Leșan, retailer: România este pe locul 4 în lume la consum de bere. Românul a început să descopere şi berile mai speciale. Berile cu concentraţie mai mare de alcool, cum ar fi berile brune. Berile cu concentraţie mai mare de hamei.
Greta Neagu, reporter Observator: Bere cu ghimbir şi ardei iute. O combinaţie care, potrivit manualului, ar merge la un desert. De altfel, majoritatea românilor intenţionează să cumpere şi să consume de sărbători bere şi mai apoi vin şi şampanie.
Berea artizanală, mai scumpă decât cea a marilor producători
În medie, berea artizanală pleacă din fabrică la un preţ între 5 lei şi 7 lei - pentru sticla de 330 ml, însă, în funcţie de locul unde ajunge, poate costa şi dublu.
Igor Leșan, retailer: Vara se consumă mult şi ieftin, iarna se consumă mai puţin, dar mai scump şi mai de calitate. Ca încasări suntem la acelaşi nivel. Ca vara.
Un vin alb bun a ajuns să coste între 45 şi 55 de lei sticla. Cel roşu costă între 60 şi 90 de lei stricla dacă are 2-3 ani vechime. Sunt români care preferă băuturi mai tari precum ginul, lichiorul, romul sau tequila. Alţii, însă, spun că nu vor să dea bani pe alcool de sărbători.
Atât berea, cât şi vinurile s-au scumpit cu 20 la sută faţă de anul trecut, arată datele din piaţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰