Video Cum va arăta piața muncii din România în 2030. Românii cred că tehnologia va schimba cum și cât vor sta la serviciu
Un studiu recent, care face o radiografie a principalelor tendinţe care pot schimba piaţa muncii în anii următori. Practic, până în 2030, angajaţii devin şi propriii lor şefi. Tura de opt ore nu va mai exista, în majoritatea companiilor va fi un program flexibil de lucru.
Noile generaţii se pregătesc practic pentru o piaţă a muncii cu totul altfel decât o ştim noi acum. Una în care şi tehnologia va avea o mare influenţă.
Alin Stan, reporter Observator: "Piaţa muncii din România este într-o continuă schimbare în următorii 7 ani, conform unui studiu. Aşadar, 47% dintre angajaţii români spun că o flexibilitate între muncă şi viaţa de zi cu zi este foarte importantă, iar trendul se va menţine până în 2030. Totodată, 37% dintre angajaţii români spun că alegerea jobului este în funcţie de situaţia economică, iar 30% dintre aceştia pun accent pe performanţele digitale. Tot 30% vorbesc despre tehnologie ca parte din performanţă.
Tinerii din generaţia Z spun că îşi doresc să lucreze mai puţine zile pe săptămână sau mai puţine ore, să aibă parte de mai mulţi bani şi ca ei să vină sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, practic vor să elimine relaţia dintre şefi şi angajaţi, să existe un echilibru, să aibă un cuvânt de spus.
În România sunt aproximativ 5,5 milioane de persoane, dintre care 4 milioane au lucrat în companii de ordin mic şi mediu. 3 din 10 angajaţi români au lucrat în format hibrid sau exclusiv de acasă."
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰