Antena Meniu Search
x

Video Cum vor fi reformate pensiile speciale. Anunţul ministrului Muncii

Vârsta de pensionare va creşte treptat pentru toţi românii si pentru unii dispar pensiile speciale. Ministrul Muncii a stabilit împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene criteriile pe baza cărora va fi reformat sistemul de pensii speciale. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 23.05.2023, 08:09

Vezi și

Ministrul Marius Budăi a dat de înţeles că se doreşte apropierea sistemului aşa-zis special de sistemul general de pensii. În primul rând, acesta a declarat că:

- NU vor mai exista diferenţe între cei din anumite categorii şi cei care lucrează în sistemul public de pensii - aşa că va fi crescută treptat vârsta de pensionare până la 65 de ani şi pentru ei, aşa cum este în sistemul public de pensii.

- Un aspect mult dezbătut a fost şi cel legat de pensiile militarilor şi ale celor din MAI. Ei bine, Marius Budăi a precizat că şi ele vor fi supuse reformei. Pe de altă parte, ministrul a explicat că pensiile aflate în plată nu vor scădea. Doar acelea care depăşesc salariul aflat în activitate.

- În plus, dacă acum în cazul unor categorii speciale de angajaţi se ia în calcul pentru vârsta de pensionare doar ultima perioadă din activitatea profesională, pe viitor se doreşte ca şi specialii să aibă o perioadă de contribuţie la care să se raporteze drepturile de pensii.

- Se propune şi creşterea treptată a vechimii necesare pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare

Joi, coaliția depune în Parlament noile amendamente pentru pensiile speciale. Rămâne de văzut de când se vor aplica schimbările.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cum vor fi reformate pensiile speciale. Anunţul ministrului Muncii