Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cumperi acum şi plăteşti mai târziu, un altfel de "credit doar cu buletinul": "Mi-am luat telefon și plătesc și acum la el. Dublu aproape"

Cumperi acum şi plăteşti mai târziu! Aşa sună multe dintre ofertele de nerefuzat ale companiilor. Vorbim despre un fel de credit doar cu buletinul, care vine fără multe hârtii şi aparent fără costuri suplimentare pentru cumpărători. Asta până când se întârzie cu plăţile şi trebuie achitate dobânzi uriaşe.

de Andra Mitu

la 05.08.2021 , 20:28

Fără credite, românilor le este aproape imposibil să facă cumpărături de valoare. Inclusiv electronicele şi electrocasnicele le iau în rate. "Telefon și plătesc și acum la el. Dublu aproape. De la 9 milioane am ajuns la 15 să dau înapoi. Dacă nu îți permiți, nu poți să iei altfel", spune o femeie. "Am făcut acum împrumut pentru motocicleta la băiat", declară o alta.

Multe companii vin cu oferte de nerefuzat, un soi de credit de nevoi personale. "Oamenii pot comanda mai multe produse, proba acasă sau la birou și returna ce nu își doresc și vor plati doar ce au păstrat, totul în limita a 1.500 lei. Pe ultimele 2 săptămâni deja 15% din comenzile făcute în fashion sunt făcute prin acest buy now pay later", a declarat Robert Berza, vicepreşedintele EmagFashion. "Mai există și acele credite rapide pe care le iei repede în magazin", a declarat Irina Chiţu, analist financiar.

La nivel mondial, sistemul de plată "cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu" este în plină expansiune. Nivelul plăţilor în rate a ajuns la 80 miliarde de dolari 2020, iar pentru 2025 experţii estimează o sumă triplă: peste 250 miliarde de dolari. La noi în schimb, cei care nu sunt creditaţi de bănci, ajung la uşa instituţiilor financiare nebancare. Riscurile sunt uriaşe, spun experţii. Cei care întârzie fie şi o zi cu plata  sunt puși în situaţia de a plăti dobanzi foarte mari.

Vezi și

"Poate să spună dobânda fixă, sau dobânda zero și comisionul 2% pe zi și ajungi la un dae de 20 mii la sută", a declarat Irina Chiţu, analist financiar. "Costul mare este o realitate. Pericolul cel mai mare este acela ca cei împrumutaţi, clienţii, să nu mai poată rambursa la timp ratelele. E posibil ca de la un împrumut de 1000 – 2000 lei să se ajungă la executari silite de diverse feluri", a declarat Constantin Rudnitchi, analist economic.

Tocmai de aceea este foarte important ca înainte să ne împrumutăm să fim atenţi la costuri. În cazul unui credit de nevoi personale nu este recomandat să ne îndatorăm mai mult de 5 la sută din venituri. Asta înseamnă că la un salariu de 5000 de lei rata lunară n-ar trebui să depăşească 250 de lei. Iar în cazul unui credit ipotecar, deşi gradul maxim de îndatorare este de 40 la sută, ideal ar fi să nu depăşim 25%. Şi asta pentru că în  trei decenii costurile împrumutului pot creşte semnificativ. Oricum ţara noastră are printre cele mai mari dobânzi la credite din regiune.

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Cumperi acum şi plăteşti mai târziu, un altfel de "credit doar cu buletinul": "Mi-am luat telefon și plătesc și acum la el. Dublu aproape"