Video Curent electric din gunoi. Seini, o localitate unică în România: autorităţile au reuşit să asigure iluminatul public doar din energie verde
Din gunoi, fac curent electric. Staţia de biogaz din Seini, Maramureş reuşeşte să acopere necesarul de electricitate pentru iluminatul stradal din oraş, dar şi pentru majoritatea şcolilor, grădiniţelor şi instituţiilor publice. E mană cerească pentru buget, spune primarul care visează să alimenteze cu energie verde şi noile autobuze electrice din localitate.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Locul în care mizeria se transformă în aur curat în vremuri de criză: În stația de biogaz de la Seini, gunoiul provenit de la animale ajunge, printr-un proces complex, electricitate.
Ilie Sălăbăstru, șef stație biogaz: Pentru funcţionarea şi producerea biogazului avem nevoie de dejecţii lichide care se depozitează în aceste două rezervoare subterane şi mai avem nevoie de dejecţii solide, de pasăre folosim. Cu ajutorul bacteriilor se produce biogazul.
Întreaga instalație este automatizată
Ilie Sălăbăstru, șef stație biogaz: Are un flux de funcţionare complet automatizat. Fiecare element din instalaţie poate fi pornit sau oprit printr-o singură apăsare de mouse.
- Românii încep să cumpere din banii lor centrale şi panouri fotovoltaice. În cât timp recuperezi o asemenea...
- Factura la curent în februarie 2023 va fi cât salariul minim pe un an de zile. Avertismentul AEI
- Britanicii cumpără masiv salopete, mănuşi, papuci şi halate de teama unei ierni cu prețuri mari la energie
Datorită staţiei de biogaz, Primăria își permite să nu strângă cureaua în plină criză energetică.
Octavian Bodea, viceprimar Seini: Vom reuşi să acoperim în proporţie de 90% energia electrică consumată de autoritatea publică. Pe lângă iluminatul public, şi toată energia electrică consumată în clădirile administrative. Şcoală, sediul pirmăriei, cămine culturale.
Localnicii privesc cu ochi buni investiția, mai ales că rezolvă şi problema de mediu.
Localnic: Se simţea că nu puteai să deschizi geamul.
Localnic: E un lucru extraordinar pentru noi. O uşurătate imensă.
Localnic: E foarte bine, o investiţie bună.
Nămolul rămas în urma procesului e folosit ca îngrășământ bio
Pentru a folosi si căldura rezultată din statia de biogaz, Primăria spune că va face o seră de 900 mp, pentru flori si legume. Pe viitor, autorităţile speră ca de aici să fie alimentate cu energie verde şi noile autobuze electrice din oraş. Proiectul de la Seini este susţinut financiar de Banca Mondială şi a costat trei milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰