La doi ani de la intrarea în vigoare a dării în plată, mii de dosare au fost respinse din motive absurde
La doi ani de la intrarea în vigoare a dării în plată, iniţiatorul legii vine cu modificări. Pentru că mii de dosare au fost respinse din motive absurde - aşa cum le numesc avocaţii - Daniel Zamfir vrea ca în text să apară clar situaţiile în care românii pot renunţa la casele luate pe credite.
La doi ani de la intrarea în vigoare a dării în plată, iniţiatorul legii vine cu modificări. Pentru că mii de dosare au fost respinse din motive absurde - aşa cum le numesc avocaţii - Daniel Zamfir vrea ca în text să apară clar situaţiile în care românii pot renunţa la casele luate pe credite. De exemplu, unii judecători au considerat drept imposibilitate de plată doar moartea subită sau o calamitate naturală.
De la intrarea în vigoare a legii, în jur de opt mii de români au trimis notificări de dare în plată, potrivit datelor de la Banca Naţională. Însă doar câteva sute au fost aprobate.
Multe dintre dosarele privind darea în plată au fost respinse de judecători din cauza interpretării noţiunii de impreviziune. Astfel că unii au considerat ca fiind o situaţie neprevăzută doar o calamitate, în timp ce alţii au considerat impreviziune doar o moarte subită şi nicidecum imposibilitatea de a mai plăti un credit sau pur şi simplu pierderea unui loc de muncă.
- O insulă privată din Panama costă mai puțin decât un penthouse în București sau un apartament în Londra
- Wall Street a înregistrat cea mai proastă zi din ultimii cinci ani, după războiul comercial declanșat de Trump
- Regula celor trei R. Cum să îţi redecorezi casa la un sfert din preţul pieţei
- Tinerii români au bătut recordul la şomaj în Europa. Cei care reuşesc să se angajeze dau naştere unui nou trend
- Leguma pe care se bat producătorii, deşi răsadurile costă enorm. Preţul unei singure seminţe: "Merită tot...
Este şi situaţia Marianei Robu care a primit o motivare de 24 de pagini din partea instanţei în care i s-au prezentat motivele pentru care cererea sa de dare în plată este respinsă. În 2007 a luat un credit în franci elveţieni, însă după criză s-a trezit cu o rată de la 1.200 de lei pe lună la 3.500 de lei. Pe care nu şi-a permis să o mai plătească.
Iniţiatorul legii vrea ca darea în plată să fie aprobată şi în următoarele situaţii: devalorizarea cu mai mult de 50% a imobilului, un curs valutar mai mare cu 20% faţă de momentul contractării creditului şi cazul unei executări silite. Legea dării în plată a fost adoptată în aprilie 2016.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰