Antena Meniu Search
x

Video De ce își pune Ciolacu mandatul pe masă, pentru reforma fiscală. Strategia prin care vrea să strângă miliarde la buget

Premierul Marcel Ciolacu îşi pune mandatul pe masă pentru mult contestatul pachet de reformă fiscală. Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru măsurile prin care vor creşte unele taxe şi se vor elimina anumite beneficii. Voci din economie susţin că măsurile îi vor afecta tot pe cei cu venituri mici. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 24.08.2023, 20:44

Vezi și

După săptămâni de discuţii şi contestări, premierul Marcel Ciolacu a venit astăzi cu un anunţ ferm. "Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Ciolacu: "Gata cu debandada bugetară!"

Asumarea răspunderii reprezintă un test al coaliţiei de guvernare. Dar şi calea cea mai rapidă pentru a implementa planul de colectare a banilor la bugetul de stat.

  • ART. 114 (1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. 
  • ART. 114 (2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. (sursa: Constituţia României) 
Pe acelaşi subiect

Tunul este pus cei cu venituri mari şi, în special, spre multinaţionale. Spre exemplu, taxarea cu 1% a sumelor scoase din ţară de către marile companii, impozitarea salariilor mai mari de 10.000 de lei brut din domeniul IT şi eliminarea facilităţilor din construcţii şi agricultură- se află printre primele modificări. 

"Trebuie să oprim debandada bugetară. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor şmecheri sau sunt risipite cu instituţii care se calcă pe picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale şi şcoli. Nu mai poate fi o regulă pentru cei bogaţi şi companiile privilegiate şi alta pentru oamenii obişnuiţi", spune Marcel Ciolacu, premierul României.

Taxa de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu venituri mai mari de 100 de milioane de euro va face mai mult rău decât bine, spun unii analişti. "Nu vor face altceva decât să stimuleze firmele să caute soluţii de a plăti cât mai puţin la buget. Se vor sparge în companii mai mici pentru a se încadra sub cifra de afaceri de 100 de milioane de euro", explică Adrian Negrescu, analist economic. 

Ce efecte va avea creşterea TVA

Nici creşterea TVA nu va avea efectele scontate. "Se va simţi în buzunarul omului simplu. Persoanele cu venituri mai mari sunt mai puţin afectate de o creştere a TVA-ului. Persoanele cu venituri mici, însă, sunt afectate în mod direct", crede Dan Schwartz, analist economic.

"Sunt probleme cu banii negri, TVA-ul pe care nu-l strâng", este de părere un bărbat. 

​"În urma aplicării acestor măsuri, Guvernul speră să facă o economie la bugetul de stat de 12 miliarde de lei. Asta în contextul în care în primele cinci luni ale acestui an deficitul bugetar înregistrat de ţara noastră a ajuns la suma uriaşă de 37 de miliarde de lei​", spune Greta Neagu, reporter Observator.

​"Se vor colecta, poate, mai mulţi bani la bugetul statului, într-o primă fază. Dar dacă TVA-ul creşte, scade puterea de cumpărare a cetăţenilor, va scădea consumul​", a subliniat Dan Schwartz, analist economic.

Pentru a acoperi gaura de la buget, Guvernul vrea să desfiinţeze şi mii de posturi de conducere vacante de la stat- asta după ce, iniţial, premierul Ciolacu anunţase că va fi vorba de 200.000 de tăieri. Unele măsuri vor intra în vigoare din toamnă. 

Măsuri fiscale pregătite de Guvern 

  • taxarea cu 1% a sumelor scoase din ţară de către multinaţionale;
  • impozitarea salariilor mai mari de 10.000 de lei brut din IT;
  • 10% CAS şi CASS pentru angajaţii din construcţii şi agricultură 
  • creşterea TVA de la 5% la 9% pentru unele produse;
  • menţinerea cotei de TVA de 5% pentru cărţi şi manuale;

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » De ce își pune Ciolacu mandatul pe masă, pentru reforma fiscală. Strategia prin care vrea să strângă miliarde la buget