Antena Meniu Search
x

Video De Ziua Berii, berarii nu sărbătoresc. Scumpirile le răresc clienţii, iar măsurile anunţate de guvernanţi le pun în pericol afacerile

Lumea întreaga sărbătoreşte astăzi...berea. În prima zi de vineri a lunii august este celebrată Ziua Internațională a Berii. Cea mai populară băutură pentru români ne lasă în acest an un gust uşor amar: preţurile au crescut chiar şi cu 50% . Din acest motiv, consumul a mai scăzut, dar a crescut interesul pentru berea artizanală şi pentru cea fără alcool. 

de Redactia Observator

la 04.08.2023, 20:45

Vezi și

"Îmi place foarte mult asta artizanala. Îl am pe prietenul meu aici cu mine şi ne relaxăm într-o zi de vineri."

În plin val de caniculă sărbătorim Ziua Berii. Dar cu mai puţine halbe şi pahare decât în anii trecuţi. Şi asta pentru că atât la terase, dar şi la supermarketuri, prețul berii s-a dublat. În timp ce unii beau mai puţin, alţii beau mai puţin şi mai bun. 

Adina, comerciant: "Avem beri light cu aceste combinaţii de fructe. Iar pe măsură ce se răcoreşte afară, apar din ce în ce mai multe beri roşii. Este o bere specială. Aceasta are scorţişoară, cuişoare, coriandru, elibahar şi betacaroten."

Berea blondă, în topul preferinţelor pentru români

Pe acelaşi subiect

Gustul puternic şi amărui al berii blonde rămâne, totuşi, în topul preferinţelor. 

Silviu: managerul unei berării: "Chiar dacă preţurile s-au ridicat puţin, toată lumea vrea să se relaxeze puţin. Cea mai consumată este berea blondă clasică."

Băutor de bere: "Cald afară. Câteodată parcă prinde mai bine decât o piscină. Acum am o IPA şi dacă prind o bere artizanală, le încerc." 

Băutor de bere: "Aş prefera berea blondă. Este mai uşor de băut şi este un pic mai prietenoasă."

În medie, un român consumă anual aproape 90 de litri de bere, de patru ori mai mult decât vin. Acest lucru ne plasează pe locul 7 în Uniunea Europeană. Nutriţioniştii spun că un consum moderat de bere şi o alimentaţie echilibrată, fac bine sănătăţii. 

Ligya Alexandrescu, nutriţionist: "Are multe minerale în compoziţie. Vorbim despre calciu, vorbim despre cupru, despre fier, despre magneziu, despre mangan. O cantitate moderată însemană o porţie, ceea ce internaţional vorbind, s-a stabilit că o porţie pentru femei însemană 300 de ml, iar pentru bărbaţi o cantitate dublă."  

Industria însă nu are motive de sărbătoare de Ziua Berii. Vânzările s-au redus semnificativ din cauza scumpirilor. 

Julia Lefferman, preşedinte Berarii României: "Zilele acestea, Guvernul discută măsuri fiscale care printre altele vrea să introducă şi o majorare a accizei la bere. Din punctul nostru de vedere, aceasta ar fi o măsură extrem de riscantă în acest moment."

Nici  afară lucrurile nu stau bine pentru producătorii de bere. Al doilea mare producător al lumii a raportat vânzări în scădere cu peste 5% în prima jumătate a acestui an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » De Ziua Berii, berarii nu sărbătoresc. Scumpirile le răresc clienţii, iar măsurile anunţate de guvernanţi le pun în pericol afacerile