Antena Meniu Search
x

Video Suntem mai responsabili sau nu mai avem bani de bere? Două teorii după ce în România a scăzut în premieră consumul băuturii

Trăiască berea, doar că în cantităţi din ce în ce mai mici. Este primul an în care România înregistrează vânzări scăzute la băutura preferată, berea. De vină ar fi inflaţia care a scumpit producţia. În mod curios, a crescut consumul de bere fără alcool. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 07.04.2023, 20:53

Vezi și

A ieşi la o bere a devenit aproape un ritual pentru mulţi români.

"De obicei bere, să nu beau doar apă sau sucuri. E un gust cu care deja m-am obişnuit", explică un tânăr. 

Cosmina Balint, reporter Observator: În România 4 din 10 bărbaţi consumă o bere cel puţin odată pe săptămână, arată datele unui studiu recent. Majoritatea preferă să o consume după serviciu, când ies cu prietenii în oraş sau chiar de sărbători.

Ani la rând România a fost pe locul 4 în topul ţărilor din Uniunea Europeană privind consumul de bere, cu 95 de litri de bere consumaţi de un singur om într-un an. La mare distanţă de Cehia, aflată pe primul loc cu un consum mediu de 182 de litri de bere pe an pe cap de locuitor.

Pe acelaşi subiect

Primul an de scădere după 4 ani de stabilitate

Însă, cifrele au început să scadă anul trecut cu 5 procente. Motivul - creşterea preţurilor la materia primă şi la ambalaje.

Julia Leferman, director general Asociaţia Berarilor: Este primul an de scădere după 4 ani de stabilitate în ceea ce priveşte volumul de bere consumat în România. 

În paralel, consumul de bere fără alcool e din ce în ce mai efervescent , spun reprezentanţii industriei

Julia Leferman, director general Asociaţia Berarilor: Este segmentul care a înregistrat cea mai spectaculoasă creştere pe parcursul anului trecut a ajuns la o pondere de 5% din totalul volumului de bere consumată în România.

"Berea şoferilor", preferată de tot mai mulţi români

În baruri se vede cel mai bine scăderea interesului pentru varianta cu alcool şi preferinţa pentru berea şoferilor.

Silviu Bădălău, reprezentant bar: Ne chinuim să ţinem preţurile destul mici. Lumea nu o să mai poată să îşi permită nici măcar o pâine, dar o bere sau un pahar de vin. 

Şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos a contribuit la consumul tot mai mic de bere şi căutarea alternativelor.

Sorin Mierlea, director Protecţia Consumatorului: Mulţi au început să fie puţin mai atenţi cu consumul din punct de vedere al cantităţii. Conştientizarea şi educarea începe să fie în atributul cetăţeanului român. Berea cu fructe, berea fără alcool, băuturi care să ne ţină la o masă.

La nivel mondial, România ocupă locul 20 în topul ţărilor unde se consumă cea mai multă bere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Suntem mai responsabili sau nu mai avem bani de bere? Două teorii după ce în România a scăzut în premieră consumul băuturii