Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri

Instabilitatea politică taie din pensiile private. Mii de lei din conturile românilor la piloanele doi şi trei au dispărut în doar o săptămână. Şi ratele continuă să crească, iar mediul de afaceri trage un semnal de alarmă: îndepărtarea României de Uniunea Europeană aduce cu sine riscuri majore - concedieri, inflație și exod de capital. 

de Lucia Cujbă

la 12.05.2025 , 21:33

Imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale, conturile de pensii Pilon doi şi pilon trei au scăzut cu până la 3%. Practic, viitorii pensionari riscă să primească sume mai mici decât anticipau. De exemplu, pentru cineva care iese din câmpul muncii anul acesta și are 100.000 de lei în contul de pilon doi, pierderea este de 3.000 de lei. Asta înseamnă că suma finală care îi va intra în conturi scade la 97.000 de lei.

Conturile de pensii Pilon doi şi pilon trei au scăzut cu până la 3%

"Reducerile vin din două surse: din deprecierea valorii titlurilor de stat românești, precum și din reducerea valorii acțiunilor de pe Bursa de Valori București. Fondurile de Pilon II investesc undeva la două treimi din bani în titluri de stat și aproape un sfert pe bursă. Așteptăm ca perioada de după alegeri să ducă la o calmare a piețelor, în măsura în care vom avea un guvern care să continue stabilizarea situației financiare a țării", a explicat Mihai Bobocea, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat.

Vezi și

Pierderea actuală se va simţi însă doar dacă banii sunt retrași acum.

Pe acelaşi subiect

"Dacă prind o perioadă de scădere, să aștepte. Nu sunt obligați să scoată banii aceia care s-au acumulat la pensie. Pot să aștepte să-și revină piața, pentru că valoarea unității de fond va crește", a explicat Irina Chițu, analist financiar.

Deși cursul s-a stabilizat ușor și moneda europeană a fost cotată azi la 5 lei și 9 bani, piața este încă în fierbere. În ultima săptămână, românii au schimbat în euro de 12 ori mai mulți lei decât în mod normal.

"Acum a intervenit incertitudinea. Am fost la casele de schimb. Am văzut mulți oameni care cumpărau sume destul de mici, 500. Oameni care aveau niște bani în casă și, de teama devalorizării, au cumpărat. Dacă sperii investitorii străini, nu mai există fluxul de valută dinspre exterior înspre interior", a eplicat Gabriel Mursa, profesor de economie

Și cei cu credite, atât în lei, cât și în euro, au motive de îngrijorare. ROBOR rămâne la 7,31%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar IRCC continuă să crească. Avertismente vin şi de la cel mai înalt nivel. Preşedintele interimar spune că e posibil să crească taxele și impozitele, dacă nu se reduc cheltuielile bugetare.

România riscă să piardă finanţarea externă

"Foarte probabil vom avea o combinație între scăderi de cheltuieli- ceea ce trebuia făcut de ani de zile - și, sper să nu fim în situația asta, dar este posibil, măsuri de creștere a unor taxe și impozite. Din păcate, România a amânat aceste măsuri, iar luna iunie este un termen-limită. E foarte important să avem un guvern stabil, care să ia aceste măsuri", a declarat Ilie Bolojan.

Tensiunile cresc şi în mediul de afaceri. Potrivit unui sondaj, 62% dintre patroni anticipează concedieri şi o scădere a puterii de cumpărare, dacă România se îndepărtează de Uniunea Europeană.

"Starea de spirit pe care noi o vedem în economie este de îngrijorare, de mare îngrijorare. Problema este că această instabilitate politică nu face decât să accentueze o dificultate pe care o aveam deja, cea legată de deficitul bugetar și de contul curent", a declarat Radu Burnete, Confederația Patronală Concordia.

Standard & Poor's, cea mai mare agenție de rating din lume, spune că România riscă să piardă finanţarea externă.

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plecaţi în vacanţă mai devreme, ca să profitaţi de reducerile de la începutul verii?
Observator » Ştiri economice » Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri