Video Disputa care pune în pericol deschiderea sezonului estival pe litoral. Manager hotel: "Oamenii nu pot veni să stea la rotisor"
Cu mai puţin de trei luni înainte de începerea noului sezon estival, 57 de plaje de pe litoralul românesc au contractele expirate. Operatorii plajelor trebuie să-şi găsească manageri noi, care să le pregătească pentru 1 Mai, însă de la Ministerul Mediului nu vine nicio veste despre licitaţiile anuale.
Reprezentanţii Apelor Române nu au deschis încă licitaţiile pentru atribuirea plajelor, chiar dacă multe suprafeţe de plajă nu mai au contracte de operare.
Hristu Uzun, director ABADL: În zonele unde nu avem contracte de plajă, suntem într-o relaţie foarte strânsă cu Administraţia Naţională a Apelor Române astfel încât să găsim formula de licitaţie astfel încât să încheiem licitaţiile până la începerea sezonului estival.
Cele mai multe sectoare de plajă fără contracte sunt în Eforie.
George Lica, preşedintele Patronatului Eforia Turistică: Dacă avem în jur de şaptezeci de operatori în Eforie, aproape jumătate au contractele expirate.
Când ar putea avea loc licitațiile
Licitaţiile pentru plajă ar putea avea loc cel mai devreme peste o lună. Abia apoi vor putea fi predate operatorilor din domeniu. Prea târziu însă pentru amenajarea lor pentru ziua de 1 Mai, când se va deschide oficial sezonului estival.
Cristina Niță, reporter Observator: Pentru a amenaja o plajă cu umbreluţe, şezlonguri şi bar ai nevoie de cel puţin zece avize şi autorizaţii. Ca să le obţii, poate să dureze şi două luni de zile.
Gelu Tulea, manager hotel Eforie: Este o problemă, este o problemă pentru staţiunea noastră, pentru Eforie, Eforie Nord, Eforie Sud. Părerea mea e că trebuie să se mişte lucrurile mai repede. Oamenii nu pot veni să stea la rotisor. Trebuie să aibă umbrele, trebuie să se ducă la nişte plaje amenajate.
Luptă între Ministerul Mediului şi patronatele din staţiune
În rândul licitatorilor mocnește însă revolta. Este o luptă surdă între Ministerul Mediului şi patronatele din staţiune.
Corina Martin, preşedinte de onoare RESTO: Din nou ridicăm aceeaşi problemă către Apele Române şi Ministerul Mediului, desigur, pentru faptul că riscăm să ajungem în scenariul negativ cu care ne-am confruntat anul trecut. Suntem în februarie. Ar fi trebuit să înceapă deja pregătirea şi demararea licitaţiilor pentru aceste peste 50-60 de suprafeţe de plajă despre care vorbim pe tot litoralul.
Cu contestații cu tot, plajele ar putea fi predate câștigătorilor de la licitaţii abia la sfârșitul lunii aprilie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰