Antena Meniu Search
x

Video Doar şase zile ar putea dura preţurile mici la pompă. Analiştii au veşti proaste pentru şoferi din 5 decembrie

Ieftiniri semnificative la pompă. Motorina costă sub 8 lei pe litru, la minimul ultimelor 2 luni. Se întâmplă după ce liderul pieţei de carburanţi a scăzut preţul, într-o singură zi, cu 15 bani pe litru. Speranţele şoferilor că vor da mai puţini bani pe un plin sunt însă spulberate de analişti. Din 5 decembrie, petrolul rusesc va fi interzis în Europa şi preţurile devin tot mai volatile. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 30.11.2022, 20:04

Vezi și

Şoferii au avut parte de o surpriză nesperată la pompă. Motorina a coborât sub 8 lei, pentru prima dată de la sfârșitul lunii septembrie. Liderul pieţei a făcut o ieftinire de 15 bani, o mișcare mai mare decât cele cu care ne-a obișnuit până acum. În Bucureşti, un litru de motorină porneşte de la 7 lei şi 91 de bani, iar cel de benzină - de la 6 lei şi 71 de bani. 

Şofer: Am văzut când am trecut la PECO că a scăzut la 8 lei. 

Şofer: Infim, am văzut. Câţiva bănuţi nu cred că se pune. 

Valul ieftinirilor a reînceput la jumătatea luinoiembrie, după o lună în care au fost 15 scumpiri la rând la carburanţi.

Pe acelaşi subiect

Lucia Cujbă, reporter Observator: Cotaţia petrolului se menţine sub 90 de dolari. Luni, de exemplu, a atins cel mai redus nivel din acest an - 81 de dolari barilul. Scăderea vine pe fondul protestelor din China, cel mai mare importator de ţiţei din lume. Dacă asiaticii nu mai cumpără, scade cererea şi ar putea scădea şi preţul. 

În plus, şi motorina s-a ieftinit pe bursele internaţionale, iar dolarul s-a depreciat semnificativ. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: Acum câteva saptămâni, dolarul depăşise euro, acum s-a întors înapoi la sub un euro. 

Din 5 decembrie, petrolul rusesc va fi interzis în Uniunea Europeană

Doar că din 5 decembrie, petrolul rusesc va fi interzis în Uniunea Europeană, aşa că ieftinirile nu vor ţine mult, cred analiştii. Creşterile de preţ însă nu vor fi bruşte. 

Claudiu Cazacu, analist burse internaţionale: Pe parcursul lunii decembrie să le vedem, şi poate temporar, chiar vizibil mai sus decât acum. Între un minus 5 şi un plus de 7-8 la sută faţă de nivelurile actuale. 

După intrarea în vigoare a embargoului, în România nu va fi deficit de carburanți.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Toţi cei trei operatori (n.r. Petromidia, Petrobrazi, Petrotel) ne-au informat că au deja contracte cu surse alternative. Deci nu vor mai importa petrol din Federaţia Rusă. 

Deficit de benzină este acum în Ungaria, la peste un sfert din staţiile de alimentare. Nu embargoul este cauza, ci plafonarea preţurilor, care afectează puternic oferta. La noi, subvenţia de 50 de bani la pompă este valabilă până la sfârşitul anului. În funcţie de evoluţia preţurilor, Guvernul ar putea să extindă compensarea. 

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Evident că în a doua parte a lunii decembrie vom vedea cum evoluează preţurile. Şi exact cum am făcut cu prelungirea schemei vom vedea dacă va fi prelungită sau dacă nu va fi prelungită. 

La începutul anului, litrul de benzină şi motorină costau în jur de 6 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Doar şase zile ar putea dura preţurile mici la pompă. Analiştii au veşti proaste pentru şoferi din 5 decembrie