Doi din şapte români riscă să primească o pensie mai mică în viitor. Peste două milioane de salariaţi sunt afectaţi
Doi din şapte salariaţi români nu au plătite asigurări de sănătate şi pensii, arată datele ANAF. Şi asta după ce obligaţia de a plăti aceste contribuţii a trecut prin lege de la angajat la angajator.
Doi din şapte salariaţi români nu au plătite asigurări de sănătate şi pensii, arată datele ANAF. Şi asta după ce obligaţia de a plăti aceste contribuţii a trecut prin lege de la angajat la angajator. Practic, 250 de mii de firme din ţara noastră nu îşi respectă acum obligaţiile faţă de propriii salariaţi.
Birourile avocaţilor sunt pline de plângeri ale angajaţilor care s-au trezit peste noapte fără contribuţii la pensii şi sănătate. În urmă cu un an, acestea au trecut de la angajat la angajator.
De atunci agenţii economici sunt obligaţi să le reţină din veniturile salariaţilor şi să le achite statului român. Nu toţi fac acest lucru.
Datele ANAF arată că 250 de mii de agenţi economici au declarat că au oprit sumele de la angajaţi, dar nu le-au achitat în conturile ANAF. În total, peste două milioane de angajaţi sunt în această situaţie.
Salariaţii ar putea resimţi însă în viitor efectele: vechime mai mică pe cartea de muncă şi o pensie mai mică.
În acest moment, Spaţiul Privat Virtual al Fiscului permite doar verificarea taxelor datorate, nu şi al celor achitate. La fel şi Casa de Pensii. Într-un singur fel se poate verifica: de la biroul de reurse umane al companiei pentru care lucrăm.
Firmele care nu plătesc contribuţii, riscă amenzi între 30 şi 50 de mii de lei. Angajaţii care sunt într-o astfel de situaţie se pot adresa Instanţei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰