Antena Meniu Search
x

Video Domeniile în care salariile au crescut masiv în ultimii ani. Angajații cu experiență iau peste 20.000 de lei

România se pregăteşte de criză. Angajaţii şi angajatorii, deopotrivă, îşi fac toate calculele în această perioadă şi se aşteaptă la ce e mai rău. În timp ce unele firme speră să supravieţuiască fără pierderi, altele s-au orientat, deja, şi către activităţi ce le-ar putea aduce bani în plus. Salariile au crescut doar în unele locuri şi nu în acelaşi ritm cu inflaţia, se plâng angajaţii. Cu toate astea, mulţi preferă stabilitatea în loc de "pomul lăudat" din altă parte.

de Redactia Observator

la 16.05.2022, 20:54

Shutterstock Vezi și

În fabrica lui Ionuţ e un continuu du-te-vino. O mână de angajaţi produc matriţe pentru industria ambalajelor din hârtie şi carton. În ultima perioadă, însă, lucrurile au început să se complice şi în activitatea sa.

Reporter: Cât de grea e perioada asta pentru dumneavoastră?

Ionuț Dumitru, antreprenor: Destul de grea. Având în vedere toate majorările de preţ la materiile prime, benzină, curent. În primul rând am majorat preţul la fiecare produs pe care îl vindem. Avem proiecte bugetate, dar care au stagnat. În toată perioada asta şi comenzile au scăzut. Noi suntem la o capacitate de producţie de vreo 60% faţă de cât am putea produce. Nu mai avem de unde să mai scoatem preţuri mici. Toate s-au majorat - lumina, tot ce e în jurul nostru a crescut. N-avem cum altfel.

Ca să compenseze din pierderi, Ionuţ s-a orientat şi spre alte produse.

Pe acelaşi subiect

Ionuț Dumitru, antreprenor: Un tablou de genul acesta ajunge undeva la vreo 230 de lei.

Greul este resimţit, însă, în toate domeniile economiei.

Marius Badea: Sunt nişte momente destul de dificile prin care trecem. Încercăm să supravieţuim- ăsta este termenul în momentul de faţă. Încercăm să limităm pierderile, putem spune că cu greu am reuşit să păstrăm un echilibru. Nu lucrăm acum la profituri, lucrăm la a diminua pierderile în momentul de faţă şi de a încerca să închidem măcar pe zero. Adică să putem supravieţui.

Dorin Cojocaru: S-a atins limita maximă de suportabilitate din partea consumatorului şi a bugetului de familie. În momentul în care costurile depăşesc cu mult puterea de cumpărare a consumatorilor nu se vor mai vinde. În momentul în care se vinde mai puţin cresc implicit costurile directe şi indirecte. Suntem pe o pojghiţă de gheaţă foarte subţire care oricum se va rupe.

Antreprenorii iau în calcul cele mai negre scenarii.

Marius Badea: Sabia stă deasupra capului nostru în continuare. Sigur vor fi probleme, sigur vor fi oameni care nu vor rezista. Nu pot să garantez că noi nu vom fi printre aceia. Sperăm că nu o să fim.

Florin Spataru, ministrul Economiei: Vom finanța proiecte care să ducă la aceste optimizări ale costurilor, în special în zona energetică. De asemenea, Ministerul Economiei are în program lansarea a două call-uri pe competitivitate și economie circulară, care de asemenea ar putea să ajute în aceste momente

Inflaţia puternică, de două cifre, pune tot mai mare presiune şi pe bugetele angajaţilor.

''Aceleaşi salarii foarte mici, care nu poţi acoperi toate cheltuielile pe care orice gospodărie le are. Întreţinerea casei, creşterea copilului, educaţie bineînţeles.

Dumneavoastră în ce domeniu lucraţi?

Petrolier pot spune.

Un domeniu care, teoretic, merge bine.

Da, teoretic. Practic.''

Şi chiar dacă e loc de mai bine, mulţi aleg stabilitatea în locul unui job mai bine plătit.

''Clar stabilitatea. Chiar aveam în plan să îmi iau o casă, dar deocamdată nu se pune problema. Oricum preţurile sunt, cred, mult umflate şi în domeniul imobiliar.''

Sunt şi angajaţi norocoşi.

''Lucrez într-un domeniu privat, în domeniul juridic, salariile - onorariile sunt în funcţie de obiectul cauzelor cu care lucrăm. Dar da, în majoritatea activităţilor pe care noi le desfăşurăm au crescut foarte mult.''

Marile companii se pregătesc, deja, de criză şi îşi fac tot felul de scenarii.

Loreda Dragomir, director firmă recrutare: Au şi realiste şi pesimiste. Se vor adapta de cum se vor mişca lucrurile, dar da- există şi scenarii pesimiste.

Domeniile în care salariile au crescut în ultimii 2 ani

În prezent, doar în câteva domenii au mai crescut salariile în ultimii doi ani. Un IT-ist cu experienţă poate să câştige peste 10 mii de lei, chiar peste 20 de mii de lei în unele cazuri. Un contabil are un salariu cuprins între 6 mii şi 6.500 de lei, iar dacă vorbim despre domeniul vânzărilor, aici salariile variază între 4 mii şi 4.500 de lei în funcţie de experienţă. În paralel, ministerul Finanţelor propune, printr un act normativ, o creştere a salariului minim cu 200 de lei care să nu fie impozitată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Domeniile în care salariile au crescut masiv în ultimii ani. Angajații cu experiență iau peste 20.000 de lei