Video Dorin a avut un vis, iar acum a dat lovitura cu o plantaţie de 8.000 de metri pătraţi: "N-am ştiut la ce ne angajăm să facem, dar ne-am dorit foarte mult"
Chiar dacă suntem în mijlocul toamnei, pe câmp s-au copt căpşunile. Tot mai mulţi fermieri români mizează pe soiuri care dau roade târziu, până vine înghețul. Afacerea e avantajoasă şi pentru antreprenori, şi pentru pofticioşi.
Nu, nu a venit primăvara în Târgu Lăpuş. Căpşunii de toamnă sunt visul devenit realitate al unui tânăr absolvent de horticultură. Dorin a început cu o plantaţie de 3000 de metri pătraţi, iar azi a ajuns la o suprafaţă de 8000 de metri. Între timp, fructele lui au ajuns renumite în zonă.
A dat lovitura toamnei
Dorin Leșe, proprietar cultură: Soiul predominant în această cultură este albion. Acesta produce din mai până la prima brumă. Are fructe foarte mari, e aromat şi e originar din Statele Unite ale Americii.
Dacă se lasă bruma ei se opresc şi ne vedem anul următor.
Părinţii au fost cei care l-au încurajat să îşi urmeze visul. Au ales căpşunii când şi-au dat seama că e un fruct foarte căutat, dar greu de găsit din producţia locală. Au plusat şi au investit în căpşunii rezistenţi la frig.
Dorina Leșe, mama: În fiecare an, căutam în piaţă şi nu prea găseam ce ne doream. A fost destul de greu, n-am ştiut la ce ne angajăm să facem dar ne-am dorit foarte mult această cultură.
Dorin Leșe, proprietar cultură: Căpșunul este foarte căutat, am văzut asta din primul an când am plantat şi am avut rod, e un fruct care iese prima dată în luna mai pe piaţă.
Acum, la jumătatea lunii octombrie, căpşunii culeşi din plantația de la marginea orașului Târgu Lăpuș se vând pe alese.
Dorin Leșe, proprietar cultură: Acum este undeva la 20-25 de lei kilogramul, iar în plin sezon, în primăvară, 10 lei kilogramul.
Clienţi: Cumpăr de obicei de aici. Sunt delicioși, un gust deosebit, şi sunt clientă fidelă şi apoi ce poate fi mai revigorant decât o masă cu căpșuni?
- Sunt surprins că există la ora actuală, dar sunt foarte buni şi sunt foarte dulci şi în plus sunt din producţie locală ceea ce este foarte important ca banii să se ruleze în această zonă.
Tânărul își vinde căpșunii în hypermarketurile din județul Maramureș dar a reuşit să strângă şi o comunitate de clienţi cărora le livrează direct.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰