Video "E noaptea minţii. Ajungi să implementezi acea schimbare, după care afli că nu mai există". Cum s-a răzgândit Guvernul în doar 24 de ore privind limitarea cashului
Pe ultima sută de metri, Guvernul s-a răzgândit si a renunțat la limitarea plătilor cu bani gheață. Anunţul, făcut de premierul Marcel Ciolacu, vine după ce măsura decisă iniţial de comun acord între PSD si PNL a provocat tensiuni majore în Coaliţie. Şi mediul de afaceri a criticat vehement proiectul care urma să intre în vigoare de sâmbătă.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Nu e vorba de renunțat. Nu e vorba de renunțat. Este vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafoanelor este cea mai buna soluție.
Cum s-a răzgândit Guvernul în doar 24 de ore privind limitarea cashului
Premierul şi-a schimbat însă opinia după numai 24 de ore.
"Datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcţie greşită. Toate limitele actuale de cash vor fi mentinute, atât la persoanele fizice cât si la cele juridice" - a anunțat azi Marcel Ciolacu pe contul de Facebook.
- De ce a renunţat Guvernul la restricţiile pentru cash. Ciolacu a cedat după scandalul din coaliţie
- România, încă nepregătită pentru reducerea plăților cash. Dan Șucu: "Forţarea creşterii plăților cu...
- Reacţia băncilor în scandalul majorării comisioanelor: "Depunerea de numerar în conturi proprii, gratuită....
- Ce a decis Guvernul privind limitarea plăţilor cash. Ciolacu: "Vor fi două excepţii"
- Care sunt şansele să fie eliminat plafonul la plăţile cash. Micile afaceri de la ţară, cele mai afectate
- Limitarea plăţilor cash, pe cale să fie modificată, deşi abia a fost adoptată. Scenariile luate în calcul de...
Marius Gîrlașiu, reporter Observator: Premierul Marcel Ciolacu sustine că propunerea initială, de limitare a platilor cash, a venit de la Min de Finante iar liberalii au fost de acord. În realitate, PSD si PNL au agreat împreună plafonarea tranzactiilor cu bani gheată. Liderii Puterii s-au razgandit după ce presedintele Klaus Iohannis le-a cerut să modifice unele măsuri fiscale criticate de mediul de afaceri.
Initial, liderii Coalitiei au justificat măsura prin faptul că astfel statul va colecta mai mulţi bani la buget.
Reporter-Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Domnule prim-ministru, putem porni de la premisa că toţi românii fac evaziune fiscală?
- Avem cea mai mare evaziune din Europa, vorbim despre ea dar nu vrem să luăm nicio măsură. Aceste măsuri au fost propuse de o echipa tehnica de la ANAF. Mi s-ar fi părut jenant ca eu premier sa ies și sa critic propunerilor unor experți de la ANAF. A fost o propunere politica.
Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Am stabilit ca această măsură să fie revizuită. Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil. Nu avem o reţea de bancomate.
Legea actuală, care impune un plafon de 50.000 lei pentru tranzactiile între persoane fizice si 10.000 de lei între societătile comerciale, va rămâne în vigoare. Premierul a anuntat că vor exista, totusi, două exceptii.
Mădălina Chițac, reporter Observator: Plafonul de casă va fi de 50 de mii de lei. Asta înseamnă că o companie nu are voie să aibă în casierie, la final de zi, mai mulţi bani. În plus, avansul spre decontare va fi limitat la o mie de lei. Adică toate acele cheltuieli pe care le are o companie cu angajaţii, spre exemplu pentru diurnă sau transport, nu trebuie să depăşească această sumă.
Limitarea plăţilor cu numerar, care trebuia să intre în vigoare din 11 noiembrie, şi anularea măsurii au bulversat comerciantii.
Ionuț Grama, proprietar băcănie: Toţi micii comercianţi suntem foarte bulversaţi. Suntem extenuaţi, nu ştim ce să mai facem. Te pregăteşti pentru o schimbare anunţată din scurt. Ajungi să implementezi acea schimbare, după care afli că schimabrea nu mai există. E noaptea minţii.
Valentina Saygo, expert contabil: Este ruşinos că guvernanţii şi premierul dau vina unul pe celălalt, precum copiii mici. Ca pe urmă să dea vina pe specialiştii ANAF-ului. Este o guvernare a mediului de afaceri cu bâta.
Studiile arată că 13% dintre români nu folosesc niciodată cardul, de trei ori mai mulţi faţă de cei care au renunţat la numerar. Mai mult, peste jumătate dintre români nu plătesc deloc online sau prin aplicaţii mobile.
Daniel Apostol, director magazin: Avem undeva la 30% clienţi care în continuare plătesc cash. Tranzacţii o mie, două mii, maxim 5 mii de lei. Electrocasnicele sunt căutate. Aici vin majoritatea cu bani cash. Şi partea de electronice. O să trebuiască să facem colectarea de două sau de trei ori pe zi. Ne vom încadra să avem la închidere 50 de mii în casă. Va include şi costuri suplimentare.
Potrivit premierului, corectarea măsurilor fiscale va fi făcută în următoarea sedintă a Guvernului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰