Antena Meniu Search
x

Scădere dramatică a economiei Ucrainei, în 2022. FMI "nu se încumetă" la prognoze pe mai mult de 12 luni

Economia Ucrainei va pierde în 2022 o treime din valoarea sa, mai concret 35%, din cauza efectelor invaziei ruse, conform Fondului Monetar Internaţional, care estimează, de asemenea, că prejudiciile aduse de război se vor prelungi pe mai mulţi ani, inclusiv în cazul în care conflictul armat se va încheia curând, relatează agenţia EFE.

de Redactia Observator

la 19.04.2022, 17:12

femeie fotografiată după bombardamentele din Mariupol
Scădere dramatică a economiei Ucrainei, în 2022. FMI "nu se încumetă" la prognoze pe mai mult de 12 luni - Profimedia Images

Aceste previziuni sunt prezentate de FMI în raportul privind perspectivele Economiei Mondiale, actualizat marţi, în care, pentru prima dată, prezintă o cifră exactă a costului invaziei ruse asupra economiei Ucrainei.

Incertitudinile generate de război sunt de aşa natură că FMI "nu se încumetă" să facă pronosticuri dincolo de 2022 şi nu prezintă nicio proiecţie pentru 2023, aşa cum face pentru restul ţărilor. "Căderea acută a economiei în Ucraina este rezultatul direct al invaziei, al distrugerii infrastructurii şi exodului populaţiei", subliniază FMI.

Războiul a dat peste cap economia din Ucraina

Fiind vorba despre o ţară aflată în război, organizaţia financiară internaţională nu face previziuni nici în privinţa altor indicatori economici ai Ucrainei, nici măcar pentru acest an, precum evoluţia inflaţiei, rata şomajului sau balanţa comercială.

"Inclusiv în cazul în care războiul se va termina curând, pierderea de vieţi omeneşti, distrugerea capitalului fizic şi plecarea cetăţenilor vor bloca semnificativ activitatea economică timp de mai mulţi ani", semnalează FMI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Scădere dramatică a economiei Ucrainei, în 2022. FMI "nu se încumetă" la prognoze pe mai mult de 12 luni