Efectele pandemiei asupra locurilor de muncă
Efectele pandemiei asupra locurilor de muncă abia acum încep să se vadă. Peste tot în lume, zeci de milioane de oameni riscă să rămână fără slujbe.
- Statele puternic dezvoltate nu mai fac faţă efectelor crizei sanitare.
- Marea Birtanie concediază zeci de mii de oameni.
Spuneau cei de la Organizaţia Internaţională a Muncii, la sfârşitul lunii martie, că nu mai puţin de 25 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute la nivel mondial din cauza pandemiei de coronavirus.
Se pare că riscăm chiar ca aceste estimări să fie depăşite. Marea Birtanie a anunţat deja că va renunţa la zeci de mii de angajaţi, iar Statele Unite se confruntă cu un şomaj record după ce milioane de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Nici România nu a fost ocolită de efectele pandemiei.
În România, la finalul lunii mai, aproape 600 de mii de angajaţi erau în şomaj tehnic. Mai rău însă, aproape 430 de mii de persoane au rămas practic pe drumuri, căci contractele de muncă au fost încetate. Şi în timp ce numărul angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic a scăzut substanţial de la începutul lunii mai, numărul celor care au rămas fără loc de muncă a crescut cu aproape 130 de mii în aceeaşi perioadă.
Chiar şi statele puternic dezvoltate nu mai fac faţă efectelor crizei sanitare. Marea Birtanie concediază zeci de mii de oameni, în timp ce alte milioane riscă să rămână fără slujbe.
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 3 aprilie 2025. Au crescut cu 4 bani pe litru
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
În total, se preconizează că cele mai mari companii britanice vor desfiinţa nu mai puţin de 75 de mii de locuri de muncă, în condiţiile în care restricţiile vor continua şi în timpul lunilor de vară. Şi companiile mai mici sunt lovite puternic.
Să nu mai vorbim de restaurante, pub-uri și baruri care ar putea adăuga la acest bilanţ nu mai puțin de 3,5 milioane de slujbe.
Poate cele mai afectate, atât de criza sanitară, cât şi de cea economică, sunt Statele Unite. În aprilie, America a pierdut peste 20 de milioane de locuri de muncă, iar cele două luni de pandemie, peste 40 de milioane de oameni au rămas fără job-uri. Vorbim practic de un sfert din forţa de muncă americană.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰