Elon Musk și parabola creionului. Miliardarul pare să se distanțeze de Donald Trump în privința taxelor vamale
Elon Musk pare să se distanțeze de Donald Trump în privința tarifelor. După ce miliardarul american a declarat sâmbătă că Europa și Statele Unite ar trebui să treacă la un regim fără taxe vamale, creând practic o zonă de comerț liber între cele două continente, luni a redistribuit pe platforma X un clip video cu economistul de renume mondial Milton Friedman – un adversar ferm al barierelor comerciale și un critic convins al protecționismului.

Elon Musk pare să se distanțeze de Donald Trump în privința politicilor tarifare. Această poziționare vine în contextul în care, potrivit Bloomberg Billionaires Index (BBI), cei mai bogați oameni din lume au pierdut peste 500 de miliarde de dolari de la anunțul lui Trump privind noi taxe vamale împotriva a 180 de țări, făcut săptămâna trecută. Pe piețele bursiere din Statele Unite, investitorii au suferit pierderi cumulate de 5 trilioane de dolari în valoarea portofoliilor.
Elon Musk şi parabola creionului spusă de economistul Milton Friedman
Proprietarul Tesla şi SpaceX a redistribuit luni, pe platforma de socializare X, un videoclip în care Milton Friedman - economist laureat al Premiului Nobel, decedat în 2006 - explică modul în care chiar și un obiect simplu, precum un creion, are în spate o rețea globală de fabrici guvernate de "magia" prețurilor libere.
Milton Friedman descrie creionul ca fiind rezultatul combinat al economiei pieței libere și al lanțurilor complexe de aprovizionare – și nu al unei planificări centralizate. "Priviți acest creion. Nu există nicio persoană în lume care să poată fabrica singură acest creion. Lemnul din care este făcut, din câte știu eu, provine dintr-un copac tăiat în statul Washington. Pentru a tăia acel copac, a fost nevoie de un fierăstrău. Pentru a produce fierăstrăul, a fost nevoie de oțel. Pentru a produce oțelul, a fost nevoie de minereu de fier. Partea neagră din mijloc - noi îi spunem plumb, dar de fapt este grafit, grafit comprimat - nu știu exact de unde provine, dar cred că dintr-o mină din America de Sud. Partea roșie de sus, guma de șters, un pic de cauciuc, probabil vine din Malaezia, unde arborele de cauciuc nici măcar nu exista! A fost adus acolo din America de Sud de niște oameni de afaceri, cu ajutorul guvernului britanic. Aceast inel de alamă? Nu am nici cea mai vagă idee de unde vine. Nici vopseaua galbenă! Sau cea care face dungile negre. Sau adezivul care ține totul laolaltă. La propriu, mii de oameni au cooperat pentru a face acest creion", explica Milton Friedman în anii '80.
- Un stat care s-a ales cu o taxă vamală uriașă cedează în fața lui Trump. Ce ofertă i-a făcut președintelui SUA
- "Baie de sânge" pe burse. Petrolul scade, temerile de recesiune globală cresc, dar Trump e de neclintit
- Secretarul pentru Comerţ al SUA explică de ce au ajuns insule locuite doar de pinguini pe lista tarifelor lui Trump
- Trump, acuzat că a urmărit prăbuşirea burselor prin noile tarife impuse. Reacţia unui oficial SUA despre...
- Proteste masive împotriva lui Trump. Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi în SUA şi Europa, înfuriaţi de...
- "Aveţi răbdare. Rezultatul final va fi istoric", îndeamnă Trump după intrarea în vigoare a taxelor vamale de 10%
Mesajul implicit transmis de Musk pare a fi acela că tarifele lui Trump afectează eficiența și raționalitatea economiei globale. Cu toate astea, Musk nu a publicat niciun comentariu la distribuirea clipului.
Bill Ackman: Trump pierde încrederea liderilor din mediul de afaceri
La rândul său, Bill Ackman - cunoscut manager de fonduri speculative și fost susținător al Partidului Democrat, devenit aliat al lui Trump din iulie 2024 - l-a îndemnat pe președinte să renunțe la tarifele vamale anunțate pe 2 aprilie. Ackman a avertizat că acestea ar putea declanșa "o iarnă nucleară economică auto-provocată".
Într-un apel la calm și reflecție, Ackman a cerut o pauză de 90 de zile pentru a permite țărilor să renegocieze relațiile comerciale cu SUA. El a caracterizat noile măsuri drept "masive și disproporționate", acuzându-le că nu fac distincție între aliați și inamici.
"Trump a lansat un război economic împotriva întregii lumi deodată", a declarat Ackman, adăugând că acest lucru riscă să erodeze încrederea investitorilor în economia americană. Într-o postare anterioară pe X, el a încurajat liderii internaționali să "ridice receptorul" și să negocieze direct cu Trump.
Criticile lui Ackman au fost susținute luni de Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase, care a avertizat că tarifele ar putea duce la creșteri de prețuri pentru consumatorii americani și ar crește riscul de recesiune. Într-o scrisoare adresată acționarilor, Dimon a subliniat că "efectele negative ale tarifelor se acumulează și devin tot mai greu de inversat."
În pofida acestor avertismente, președintele american își apără cu fermitate politica tarifară. "Uneori trebuie să iei medicamente pentru a te vindeca," a declarat Trump duminică, la bordul Air Force One, sugerând că noile măsuri vor aduce beneficii pe termen lung prin crearea de locuri de muncă și atragerea de investiții.
Totuși, piețele internaționale au reacționat negativ luni: bursele din Europa și Asia au continuat să înregistreze scăderi semnificative, reflectând nervozitatea investitorilor în fața unei posibile escaladări a conflictului comercial. Indicii bursieri au consemnat cele mai mari pierderi din ultimele decenii.
Tarifele anunțate de Trump includ o taxă de bază de 10% pentru toate importurile americane, însă pot ajunge şi până la 50% în cazul unor țări – multe dintre ele fiind huburi importante de producție din Asia. China a fost printre primele state care au reacționat, impunând la rândul său tarife asupra produselor americane.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰