Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video E-proprietatea: platforma în care vor fi trecute toate locuinţele din ţară şi care poate aduce impozite de trei ori mai mari

Impozitele pentru locuinţe s-ar putea tripla în marile orașe. Ministerul Finanțelor va testa, anul viitor, un program-pilot în câteva localităţi. Taxa va fi calculată în funcţie de valoarea apartamentului, pe care primăriile o vor putea ajusta dacă au nevoie de încasări mai mari la bugetul local. Această modificare ar putea arunca în aer piaţa chiriilor. 

de Florentina Lazăr

la 05.08.2024 , 20:47

Din 2025, taxa ar putea fi cel puţin 0,1% din valoarea proprietăţii. 

Impozitul pentru un partament cu 3 camere din acest bloc din Capitală este acum 300 lei. De anul viitor, proprietarul ar putea plăti la stat mai mult decât dublu. Locuința valorează 135.000 euro, iar impozitul ar putea fi de aproape 700 lei.

Impozitul pe locuinţe care s-ar putea tripla va avea efecte în lanţ

Vezi și

"Toate se duc in pret. Probabil cu 2,3 % vor creste si chiriile tocmai pentru ca sa-si recupereze oamenii bani", spune Tănase Stamule, analist economic.

Pe acelaşi subiect

Pentru a stabili valoarea de piaţă a celor peste 9 milioane de locuinţe din ţară, Ministerul Finanţelor pregăteşte platforma E-proprietatea, plătită cu bani europeni. Aceasta va centraliza datele de la notari şi Agenţia de Cadastru. Noul sistem ar putea fi testat anul viitor în marile orașe, iar din 2026 va fi operațional în toată ţara, anunţă ministrul de Finanţe. 

"Este obiectivul nostru sa facem aceste pilotari in cursul anului 2025, ar insemna ca vom obtine valori de piata ale bunurilor, cladirilor, in functie de baza de date pe care o avem disponibilia intr-o anumita localitate", spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Primăriile, care au adunat anul trecut opt miliarde de lei din taxa pe proprietăţi, vor putea ajusta valoarea de piaţă a locuinţelor şi coeficinentul de impozitare în funcţie de veniturile de care au nevoie. Economiştii au îndoieli mari legate de noul sistem. 

"Nu avem, încă, o bază de date. Digitalizarea nu a ajuns până acolo încât să ştii care sunt valorile de piaţă tranzacţionate anul trecut, de exemplu", spune Adrian Vascu, evaluator autorizat.

România este ţara cu cei mai mulţi proprietari din Uniunea Europeană, dar şi cu cele mai mici impozite pe locuinţe. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri economice » E-proprietatea: platforma în care vor fi trecute toate locuinţele din ţară şi care poate aduce impozite de trei ori mai mari